DERNEK TÜZÜK

 

İÇİNDEKİLER

BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ HÜKÜMLERİ

Madde 01- Derneğin Adı ve Merkezi

Madde 02- Derneğin Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma - Konuları Ve Biçimleri İle Faaliyet Alanı

A. Dernek Tüzel Kişiliği Adına Belirlenen Hedefler ve Faaliyetler

B. Dernek Üyeleri Adına Belirlenen Hedefler ve Faaliyetler

C. Sektörel İşverenler ve Aktörler Adına Belirlenen Hedefler ve Faaliyetler

D. Kamu Yararına Belirlenen Hedefler Ve Faaliyetler

İKİNCİ BÖLÜM ÜYELİK HÜKÜMLERİ

Madde 03 - İş Makinalarına, Operatörlerine ve Çalışanlarına ait tanımlar

Madde 04 - Üye Olma Hakkı ve Üyelik İşlemleri

Madde 05 - Dernek Üyelik Türleri Şubelere Üye Aktarma

Madde 06 - Üyelikten Çıkma

Madde 07 - Üyelikten Çıkarılma ve Dernek Üyeliğinin Sona Ermesi Üyelikten Çıkarılmaya İtiraz

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM DERNEK ORGANLARI, TEŞKİLLERİ VE GÖREVLERİ

Madde 08 - Dernek Organları

Madde 09 - Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı ve Çağrı ve Toplantı Usulü

Madde 10 - Genel Kurul

Madde 11 - Genel Kurul Çağrı Usulü

Madde 12 - Genel Kurul Toplantı Yeri ve Toplantı Yeter Sayısı

Madde 13 - Genel Kurul Toplantı Usulü

Madde 14 - Olağanüstü Genel Kurul

Madde 15 - Dernek Organlarına Aday Olabilme Kural Ve Yöntemleri

Madde 16 - Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar

Madde 17 - Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

Madde 18 - Yönetim Kuruluna Adaylık, Seçim, Ynt.Krl. Teşkili ve Çalışma Usulleri

Madde 19 - Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 20 - Denetim Kurulunun Teşkili, Çalışma Usulleri

Madde 21 - Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 22 - Komisyonlar, Komiteler ve Çalışma Grupları

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM MALİ HÜKÜMLER, GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ

Madde 23 - Çalışma Dönemi ve Bütçe

Madde 24 - Üyelik ödentilerinde uygulanacak esaslar

Madde 25 - Derneğin Gelir Kaynakları

BEŞİNCİ BÖLÜM DEFTERLER, BİLANÇO VE GELİR-GİDER BELGELERİ

Madde 26 - Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler Kayıt Usulü

Madde 27 -Tutulacak Defterler

Madde 28 - Defterlerin Tasdiki

Madde 29 - Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi

Madde 30 - Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri Alındı Belgeleri Yetki Belgesi

Madde 31 - Bütçenin Uygulanması

Madde 32 - Dernek Gelirlerinin Kullanılması (Harcamalar)

Madde 33 - Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi

ALTINCI BÖLÜM BEYANNAMELER VE BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Madde 34 - Beyanname Verilmesi

Madde 35 - Bildirim Yükümlülüğü Genel Kurul Sonuç Bildirimi Taşınmazların Bildirilmesi Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle İlgili Bildirim

Madde 36 - Değişikliklerin Bildirilmesi

Madde 37 - Derneğin Borçlanma Yöntemi 

YEDİNCİ BÖLÜM ŞUBE VE TEMCİLİKLERLE İLGİLİ HÜKÜMLER

Madde 38 - Derneğin Şubelerinin Kuruluşu

Madde 39 - Şubelerin Görev ve Yetkileri

Madde 40 - Şubelerin Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler

Madde 41 - Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda - Nasıl Temsil Edileceği

Madde 42 - Şubeler arasında üyelik nakli

Madde 43 - Şube İç Mevzuatı ve Yönetmelikleri

Madde 44 - Temsilcilik Açma

SEKİZİNCİ BÖLÜM ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Madde 45 - Derneğin İç Denetimi

Madde 46 - Derneğin Bildiri Yayımlaması

Madde 47 - Dernek Tüzüğünün Değiştirilmesi

Madde 48 - Derneğin Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli Derneğin Feshi

Madde 49 - Tasfiye İşlemleri

Madde 50 - Derneğin İç Mevzuatı ve Yönetmelikleri

Madde 51 - Derneğin Amacına Ulaşmak İçin Yapabileceği Tasarruflar

Madde 52 - Derneğin Hukuki iş ve işlemleri

Madde 53 - Hüküm Eksikliği

BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ HÜKÜMLERİ

Derneğin Adı ve Merkezi

Madde 1- Derneğin Adı: “TOPLU İŞ MAKİNALARI OPERATÖRLER DERNEĞİ” dir.

Derneğin kısa adı “TİMODER”dir.

Derneğin merkezi Ankara’dır.

Derneğin türü (nevi), “Mesleki ve Dayanışma Dernekleri” kategorisindedir.

Dernek, yurt içinde ve yurt dışında şube ve temsilcilikler açabilir.

Derneğin Ana Amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve biçimleri ile faaliyet alanları

Madde 2- Dernek; inşaat, tarım, orman, maden, yol, köprü, tünel, demir yolu, deniz yolu, hava yolu, milli savunma alanları ile çeşitli kamu hizmetlerinde kullanılan iş makinalarının sürüş, servis, yedek parça, iş planlama, sevk ve idare, işletme ikmal, bakım-onarım-destek ve eğitim hizmetlerinde çalışan Makina Mühendis, Şef, Tekniker, Formen, Topoğraf, Laboratuvar, Kalite Kontrol, G-sınıfı veya eş değer ehliyet veya sertifikaya haiz Operatörler, Şoförler, Atölye Çalışanları vb. kişileri bir çatı altında toplamak; teknolojinin bu alanda ulaştığı bilgi düzeyini izlemek ve yakalamak, bunu üyeleri ve ilğili sektörlerle paylaşmak; sektör çalışanlarının meslekleriyle ilgili gelişmelerini sağlamak, sorun, istek ve ihtiyaçlarına ortaklaşa çözüm bulmak amacıyla kurulmuştur. Dernek, mevcut üyeleri adına yada potansiyel üye kabul ettiği sektörel meslektaşları lehine hareket eden Yönetim Kurulu tarafından, mer’i mevzuat ile işbu tüzük hükümleri uyarınca yönetilir. Derneğin amaç ve faaliyetlerinde, kamu yararına olma önceliği vardır.

Derneğin Faaliyet Alanları

Dernek, tüzük amaçları doğrultusunda üyeleri ve meslektaşları adına iş makinaları sektörü bazında; eğitim, sosyal, kültürel, sanat, hukuk, ekonomik, iktisat, sağlık, ticari, sınai vb. gerekli tüm alanlarda yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösterir.

Dernek, bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak bu ana amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki alt hedefleri belirler ve bunlarla ilgili gerekli faaliyetlerde bulunur:

A DERNEK TÜZEL KİŞİLİĞİ ADINA BELİRLENEN HEDEFLER VE FAALİYETLER:

1. Mesleki araştırmalar yapmak; İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Yönetim Kurulu kararları yada oluşturulacak komisyonlar veya gruplar aracılığıyla derneğin amaç ve görevleri konularında yada mesleki faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırma, inceleme ve etütler yapmak, öneri ve dilekleri saptamak, araştırma ve geliştirme merkezleri kurmak, bilgi bankası oluşturmak, gelir getirici projeler hazırlamak ve uygulamak, bunların sonuçlarını yayımlamak, olumlu görülen sonuçların uygulanmasıyla ilgili kuruluşlarla ortaklaşa hareket etmek.

2. Kamu Yararına Dernek Statüsü kazanmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Dernekler kanununun ilgili maddesinde belirtilen “Kamu Yararına Çalışan Dernekler” statüsünde değerlendirilmesi için gerekli çaba ve girişimlerde bulunmak, statü kazanıldığında, ilgili mevzuat çerçevesinde hareket etmek.

3. Dernekte uygun ofis çalışma ortamı sunmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir ofis çalışma ortamını sağlamak, tefriş etmek, çalışmalar için gerekli her türlü demirbaş mobilya, sandalye, donanım, yazılım, teknik araç, gereç, cihaz vb. ile kırtasiye malzemelerini satın almak, kiralamak, yada yardım ve bağış yoluyla temin ve tedarik etmek.

4. Dernek çalışanlarını atamak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Dernek faaliyetlerinin daha etkin yürütülebilmesi için Yönetim ve Denetim Kurulları haricindeki gerekli yönetim kadroları ile hizmetin gerektirdiği münhasır kadrolara istihdam sağlamak, maaş, ücret ve sosyal haklarını ödemek.

5. Şube ve Temsilcilikler açmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Gerekli görülen yurt içi ve yurt dışı yerlerde şubeler ve temsilcilikler açmak.

6. Birlik, Vakıf, Federasyon, Sendika kurmak yada üye olmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda sektörel bazda vakıf kurmak, birlik kurmak veya kurulu bir birliğe katılmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, ilgili mevzuatlar izin verdiği ölçüde sendika kurmak veya kurulu bir sendikaya katılmak, bunlarla işbirliği halinde sektörel organizasyonlar gerçekleştirmek, bunlara maddi-manevi destekte bulunmak veya bunlardan maddi-manevi yardım, bağış ve destek almak.

7. İktisadi, Ticari, Sanayi işletmeler kurmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Tüzükteki tüm amaçların gerçekleştirilmesi için gerekli olan gelirleri temin etmek amacıyla iktisadi, ticari, sanayi işletmeler kurmak ve işletmek, ticari ortaklıklar kurmak veya katılmak.

8. Gelir amaçlı etkinlikler düzenlemek: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik derneğe gelir getirmek yada tanıtım amacıyla yurtiçi-yurt dışında fuarlar, sergiler, geziler, konserler vb. sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmak yada katılmak, gerekli yerleri kiralamak. Yine reklam ve sponsorluk yoluyla gelir elde etmek yada tanıtım amacıyla Dernek tesisleri, araç-gereçleri, web sitesi, internet, basın-yayın, TV, radyo vd. ortam ve mecralar üzerinden tanıtım materyali almak veya vermek.

9. Yardım ve Bağış talep etmek ve toplamak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek üzere, yasal prosedür içinde yardım ve bağış toplama faaliyetlerinde bulunmak, yurtiçinden ve yurt dışından şartlı yada şartsız ayni ve nakdi yardım ve bağış kabul etmek, vesayet yoluyla bağış kabul etmek.

10. Yurt içinde Sektörel STK’larla ortaklaşa çalışmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için yurt içindeki diğer dernek, vakıf ve üst kuruluş vb. STK’lara, eğitim ve öğretim kurumlarına, Üniversite ve Ar-ge merkezlerine üye olmak, bilgi alışverişinde bulunmak, ulusal çapta tek başına yada ortaklaşa konferans-seminer-çalıştay-kongre-panel-kurs vb. etkinlikler düzenlemek, benzer etkinliklere katılmak, öğrenci yada temsilci göndermek, gerektiğinde öğrenci yada temsilcilerini geri çekmek, bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak yada yardımlaşmak.

11. Uluslar arası çalışmalarda bulunmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Yasal gereklilikleri yerine getirmek kaydıyla, Derneğin amacını gerçekleştirmek için uluslararası faaliyetlerde bulunmak, Yasal gereklilikleri yerine getirmek kaydıyla, başka ülkelerde benzeri çalışmalarda bulunan dernek, vakıf ve üst kuruluş vb. STK’lara, eğitim ve öğretim kurumlarına, Üniversite ve Ar-ge merkezlerine üye olmak, bilgi alışverişinde bulunmak, uluslar arası çapta tek başına yada ortaklaşa konferans-seminer-çalıştay-kongre-panel-kurs vb. etkinlikler düzenlemek, benzer etkinliklere katılmak, öğrenci yada temsilci göndermek, gerektiğinde öğrenci yada temsilcilerini geri çekmek, bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak yada yardımlaşmak.

12. Derneğe taşınır, taşınmaz mal edinmek veya kiralamak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Dernek ikametgahı ile derneğin amaç ve hizmetleriyle ilgili faaliyetlerin yürütülebilmesi için gerekli olan taşınır, taşınmaz malları edinmek yada kiralamak, gerektiğinde satmak yada kiraya vermek, amaçla ilgili her türlü inşaatı yapmak yada yaptırmak, gerektiğinde taşınır ve taşınmaz mallar üzerine her türlü ayni hakları koydurmak, her türlü takyidat tesis etmek, tesis edilmiş olanları fek etmek, kullanım hakkını almak ya da işletmek, kiralamak, sahip olduğu ya da olacaklarını kiraya vermek, lokal ve diğer sosyal tesisler açmak, işletmek, bunlarla gerekli olan her türlü hukuka uygun eylem ve işlemleri yapmak. (Dikkat: Bu madde hükümlerinin uygulanmasında, madde-51 “Derneğin Amacına Ulaşmak İçin Yapabileceği Tasarruflar” başlığı altında yazılı hak, yükümlülük, yetki, izin ve onaylar geçerli olacaktır.)

13. Bilişim ve İletişim Teknolojisini etkin kullanmak ve Üyelerle paylaşmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Derneğin kendisi ve Üyeleri ile, varsa Şube, Temsilcilik, Vakıf, Birlik, Federasyon, Konfederasyonu arasında yada bunların diğer 3ncü kişilerle ve Kamunun yararına bilgisayar, internet, uydu, TV, sabit ve cep telefonu vb. diğer elektronik ortamlarda yazılım, web hosting, web site, ortak ağ, email adresi, sosyal medya, forum, blog, grup, bilgi merkezi, spor, müzik, eğlence, katalog, teknik bilgi, hukuki platform vb. türlerde sanal ortamları hazırlamak ve işletmek, email, sms, mms, sosyal medya mesajlaşmaları vb. trafiğini yönetmek, tüm bunlar için gerekli donanım, ekipman, cihaz ve alt ve üst yapıyı tesis etmek, söz konusu sanal ortamlar üzerinden yasal çerçevede dernek, üyeler, kamu ve özel kurumlar ile yurt içi ve yurt dışı her türlü iş ve işlemleri yürütmek, gerekli görülen hallerde 3ncü kişilere ait yek diğer ortamlara katılmak, ulaşmak ve ortak çalışmak.

14. Kamu Kurum ve Kuruluşları ile ortak projeler yürütmek: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Tüzük amaçlarının gerçekleşmesine yönelik olarak, gerekli görülmesi halinde, “5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine dair Kanun hükümleri” saklı kalmak üzere, mevcut ve ileride kurulacak, ulusal ve uluslar arası, her türlü resmi ve özel kurum ve kuruluşları, bunların oluşturduğu ticari ve sınai kurum ve kuruluşları, KİT’ler, İşkur, Kosgeb, Tübitak, Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bankası, Kamu niteliğindeki Oda, Borsa ve Meslek Kuruluşları ve benzeri türde -bunlarla sınırlı kalmamak kaydıyla- yurt içinde ve bunlara eş değer yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarla işbirliği çerçevesinde ortak projeler yürütmek, yardımlaşmak, bunlara üye olmak veya üyelikten ayrılmak.

15. Diğer STK’larla platformlar oluşturmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, Şube, Temsilciliklerle veya diğer Dernek, Vakıf, Birlik, Federasyon, Konfederasyon ve benzeri STK, Kamu ve Özel Kurum ve Kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak yada yardımlaşmak.

16. Diğer Faaliyetlerde bulunmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Derneğin amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan ve kanunların yasaklamadığı her türlü etkinlik ve faaliyetlerde bulunmak.

B. DERNEK ÜYELERİ ADINA BELİRLENEN HEDEFLER VE FAALİYETLER:

1. Üye ve Meslektaş bilgi bankası oluşturmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Derneğin Tüzükte öngörülen amaçlarına ulaşmasına yönelik iş ve işlemlerde üyeler adına ve meslektaşlar lehine kullanılmak üzere Derneğe üye olmuş ve/veya olacak gerçek ve tüzel şahıslarla ilgili –yazılı olarak alınacak izinle ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırılık teşkil etmeyecek şekilde- her türlü kimlik, iletişim, adres, temel ve mesleki eğitim ve diploma bilgileri, mesleki sertifikasyon ve ehliyet bilgileri, mesleki bilgi-beceri-tecrübe seviyeleri, çalıştığı işyeri ve yaptığı iş bilgileri, aldığı maaş, ücret, sosyal hak bilgileri, bireysel istek, ihtiyaç ve sorun bilgileri, tercihen çalışmak istediği yeni işyeri, iş ve görev bilgileri ile almak istediği maaş, ücret, hayat sigortası, sosyal hak bilgileri, bireysel üye olduğu diğer meslek kuruluşları vd. gerekli tüm bilgiler toplanacak, gerekli veri hazırlama prosedürlerinden geçtikten sonra ilgisi ve yetkisi oranında gerek üyelerin bireysel kullanımına ve gerekse kamu ve özel sektördeki ilgililerin müşterek kullanımına açmak, ilgilinin talebi üzerine verileri silmek veya kullanıma kapatmak.

2. Üyeler ve meslektaşlar arası ilişkileri ve dayanışmayı geliştirmek: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Dernek üyeleri ve meslektaşların yakınları arasında dostluk, arkadaşlık, karşılıklı sevgi ve saygıyı etkinleştirici ve güçlendirici faaliyetlerde bulunmak, beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak. Yine üyeleri arasında sosyal, kültürel, bilimsel, mesleki, sportif, sanatsal, eğitsel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine ve uygulanmasına destek olmak.

3. Üyelerin ve Meslektaşların Bireysel İhtiyaç ve Sorunlarıyla ilgilenmek, Çözüm bulmak, Hakkını korumak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Üyelerin yada meslektaşların her türlü bireysel olarak mesleki, mali, ekonomik, sosyal, hukuki, bedeni ve beşeri istek, ihtiyaç ve sorunlarını tespit etmek, çözümlerine yardımcı olmak, üyelerin işverenden olan hak edişlerinin zamanında ödenmesi/verilmesi için gerekli girişimleri yapmak, üyelerin mesleki sertifikasyon ve işe giriş-çıkış haklarına sahip çıkmalarında destek olmak, üyelerin ağır meslek hastalığına yakalanma, iş göremezlik veya iş kazası sonucu yaralanma, sakat kalma ve vefat hallerinde, yada, yangın, sel, deprem, fırtına, vd. doğal afetlere maruz kalma hallerinde yahutta terör ve toplumsal olaylar mağduru olması veyahutta borç yada ekonomik kriz nedeniyle mali yönden acziyet hallerinde, mümkünse Dernekten, olmazsa, ilgili finans veya sosyal yardım kuruluşlarından geri ödemeli yada hibe şekilde ayni ve nakdi yardımda bulunmak bulunulmasını sağlamak, üyenin ikametgahında yada gurbette kendisinin ve misafir olarak 1.derece yakınlarının dernek lokal, yurt, pansiyon vd. sosyal tesislerinden faydalanmasını sağlamak.

4. Üyelerin ve Meslektaşların Toplu ve Müşterek İstek, İhtiyaç ve Sorunlarıyla ilgilenmek, Çözüm bulmak, Hak ve hukukunu korumak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Dernek Üyelerinin yada meslektaşların her türlü müşterek mesleki, mali, ekonomik, sosyal, hukuki, bedeni ve beşeri istek, ihtiyaç ve sorunlarını tespit etmek, çözümlerine yardımcı olmak, Konuyla ilgili olarak çözüm için resmi makam ve kuruluşlar ile diğer mesleki ve özel kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmak, bilirkişilik, arabuluculuk, hakemlik ve jürilik yapmak, hak-hukuk ve yükümlülüklerini koruyucu/düzenleyici şekilde yasal teklif ve tasarılar sunmak, takip etmek ve sonuçlandırmak, Üyelerin mali-maaş-ücret-sosyal-ekonomik ve diğer haklarının piyasa seviye ve standartlarında olması için gerekli makamlar nezdinde çalışmalar yapmak ve sonuçlandırmak, üyelerin işe giriş çıkış evrak ve işlemlerinde yasal çerçeve dışına çıkılmaması için gerekli girişimleri yapmak, tüm Türkiye çapında çalışılan bölge-iş türü ile kişi unvan-görev-eğitim-tecrübe kriterlerine göre asgari-azami Ücret Tarifesini hazırlamak, uygulamak veya uygulatmak, tüm bu iş ve işlemler ile vaki daha başka ihtiyaçların çözümleri için gerektiğinde kamu ve özel kurum ve kuruluşlarıyla protokoller yapmak, özel hukuk bürolarıyla anlaşmak ve/veya Dernek bünyesinde Hukuk Birimi oluşturmak ve ilgili personeli istihdam etmek.

5. Üyelere ve Meslektaşlara Kariyer ve İstihdam oluşturmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine ve İşkur’dan alınacak izin ve yetkilere göre; Dernek Üyelerinin yada meslektaşlarının istihdama yönelik kariyer gelişimi ile eğitim ve öğretim yapılabilmesi için yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, bunlarla ortaklaşa Toplum Yararına Çalışma ve Mesleki Eğitim Programları düzenlemek, İstihdamı geliştirecek yönde iş yaratmak, üyelerine nitelikli işler bulmak, üyeler arasında iş ilişkilerini geliştirmek, Kariyere ve mesleki gelişime destek olmak üzere Özel İstihdam konularında çalışmak, üyelerden gelecek talepler doğrultusunda gerektiğinde Derneğe bağlı olarak açılacak olan İktisadi İşletme eliyle İşkur’dan alınacak yetki ve izinlerle bir Özel İstihdam Bürosu açarak, sektörel işverenlerin arz ve taleplerini toplamak, sektörel bazda işsizlere iş bulmak, Sektörde eleman eksikliğini gidermek için çalışmalarda bulunmak, halihazırda sektörel çalışanların daha uygun işler bulmasına yardımcı olmak, konuyla ilgili İŞKUR, TÜİK, MYK, TSE, SGK vb. kurumlar ile MEB, ÇSGB, UDHB, ASPB, BSTB ve diğer Bakanlıklarla ilişkilerde bulunarak konuyla ilgili kamuya istatistikler ve raporlar sunmak yada yayımlamak.

6. Üyelerin ve Meslektaşların mesleki bilgilerini arttırmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Üyeleri yada meslektaşlarını belli teknik ve idari konularda bilgilendirmek yada ihtiyaçları ortaya koyup çözümler sunmak adına kongre, konferans, sempozyum, çalıştay, panel, kurs ve seminerler düzenlemek. Diğer kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen mevcut yada gelecekte planlanan olan bu tür etkinliklere üyelerin katılımlarını sağlamak ve/veya faaliyetlerden haberdar etmek.

7. Üyeleri, Meslektaşları ve Kamuoyunu mesleki açıdan bilgilendirmek: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesinde gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, yazılı, basılı, görsel, internet ve elektronik ortamlarda dokümantasyon merkezleri oluşturmak, Derneğin amaç ve faaliyetleri dahilinde radyo ve televizyon, dergi, gazete, kitap, broşür gibi yayın vasıtalarından faydalanmak; üyelerine sektörle ilgili yenilikleri ve yapılan çalışmaları duyurmak için TV, radyo, gazete, dergi, kitap, bülten, katalog, broşür, film, kaset, CD, DVD, USB Flash Bellek, Sandisk gibi manyetik, elektronik ve bilişim teknolojisi yoluyla dijital üretilenler de dahil olmak üzere tüm dijital, görsel, işitsel veya basılı materyalleri hazırlamak ve dağıtmak, Dernek adına süreli yayın çıkartmak ve bu amaçla ilgili makamlardan onay almak, tüm bunlarla ilgili tesis, araç, gereç, cihaz, ekipman, ham yada hazır materyal temin ve tedarik etmek, gerektiğinde üyelerini ve kamuoyunu kendi donanım ve imkanlarıyla bilgilendirmek.

8. Üyelere ve Meslektaşlarına Mesleki Gelişim Eğitimleri sunmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Üyelere ve Meslektaşlarına yönelik her türlü eğitim ve öğretim tesislerini açarak iş makinaları eğitmenini, kullanıcılarını, atölye ve destek personelini yetiştirmek, her seviyede gelişmelerini sağlamak ve/veya bu faaliyetlere öncülük etmek, eğitim ve eğitim için gerekli her türlü bina, alt yapı, üst yapı ve sosyal tesisleri ile makine, ekipman, simülatör, materyal, mefruşat-tefrişat ve personeli temin ve tedarik etmek, yasa hükümleri çerçevesinde alınacak izin ve yetkilerle kullanıcılara operatörlük ve diğer eğitim belgelerini vermek, değişim zamanı gelmiş sertifikaları sahibinin gelişim düzeylerine göre yenilemek, gerekli hallerde söz konusu amaçlarla eğitim, mal ve hizmetleri sunan tüm kamu ve özel kurumlarla işbirliği yapmak.

9. Üyelerin ve Meslektaşların kamuoyunda mesleki saygınlığını arttırmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Üyelerinin kendilerinin ve mesleğinin sektördeki yerini, bilinirliğini, saygınlığını ve etkinliğini arttırmak üzere çalışmalar yapmak, Alanında uzman kişileri yetiştirmek ve uzman olanları ilan etmek, Kamu ve özel çeşitli mesleki okul ve üniversitelerde uzman eğitmen yada danışman olmak, yahutta uzman olanların regülatif kurum, kurul, komite ve komisyonlarda görev almalarını sağlayarak, sektöre ve topluma katma değer sağlamak.

10. Üyelerine lokal ve sosyal tesisler açmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; öncelikle Dernek Üyelerinin yararlanmaları ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri, üyeler arasındaki sosyal dayanışma ve birliği sağlamak ve sürdürmek amacıyla lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak, bunları tefriş etmek ve işletmek.

11. Dernek üyeleri adına sandık kurmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine ve kamu idaresinden alınacak izin ve yetkilere göre; Üyelerin isteğe bağlı müracaatıyla ve müşterek ayni ve nakdi katılımlarıyla bir sandık kurmak suretiyle Dernek üyelerinin kendilerinin yiyecek, giyecek, şahsi eşya (telefon, saat, takı vb.), ev eşyası gibi zaruri ihtiyaç maddeleri ile toplu okul harcı-masrafı, nişan, düğün, sünnet, doğum, cenaze gibi acil ihtiyaç hallerinde ihtiyaç duyulan çeşitli mal ve hizmetleri karşılamak, Kurulacak Sandık yönetimi tarafından; üyelerin mal ve hizmet yönlü kredi ihtiyaçlarının karşılanması için finans kurumları ile mal ve hizmet sunan kişi ve kuruluşlarla avantajlı ve özel anlaşmalar yapmak.

C. SEKTÖREL İŞVERENLER VE AKTÖRLER ADINA BELİRLENEN HEDEFLER VE FAALİYETLER:

Sektörel İşveren bilgi bankası oluşturmak ve Kullanıma sunmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek 1. Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Üyeler adına ve meslektaşlar lehine daha iyi işveren-işçi ilişkilerinin tesisine binaen, yurt içi veya yurt dışında inşaat, maden, tarım, orman ve diğer sektörlerde her türlü alt yapı ve üst yapı işlerini yapan gerçek ve tüzel kişiliklerine ve bunların üst kuruluşlarına ait yazılı olarak alınacak izinle- işveren ve iş bilgi bankasını oluşturmak.

2. İş Makinaları Sektörü İmalatçılarıyla ilgili mal ve hizmet bilgi bankası oluşturmak ve Kullanıma sunmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Üyeler adına ve meslektaşlar lehine daha iyi makine-imalatçı-satıcı-bakımcı-işçi ilişkilerinin tesisine binaen, gerek sektörde halihazırda mal ve hizmet sunanlara ve gerekse işveren elindeki iş makinaları ve yedek parçalarına yönelik (yazılı olarak alınacak izinle) makine-imalatçı-satıcı-bakımcı ile ve işçi bilgi bankasını oluşturmak.

3. Kuruluşlara İş Makinalarıyla ilgili mesleki rehberlik ve danışmanlık yapmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; yurt içi veya yurt dışında inşaat, maden, tarım, orman ve diğer sektörlerde her türlü iş makinasıyla iş yapan/yaptıran kamu ve özel kurum ve kuruluşlara, gerçek kişilere envanterindeki iş makinalarının kullanıcı ve operatörlerine yönelik mesleki ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda araştırmalar yapmak, teknik hususlar ve operatörlük konularında rehberlik etmek, danışmanlık yapmak, gerektiğinde teknik müşavirlik, ekspertiz ve değerlendirme hizmetleri sunmak.

4. İş Makinaları ve Yedek Parça Satıcıları ile Bakım ve Tamircileriyle ilişkiler kurmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; İş makinaları Distribütör ve Satıcılarına sektörel ihtiyaç ve ticari bilgi ve istatistikler sunmak, yedek parça ve sarf malzeme tedarikçilerine tezgah stok ve kritik parça tedariği önerilerinde bulunmak, regülatif kurumlarla işbirliği yaparak ilgili mal ve hizmet piyasa fiyatlarının dengede tutulmasına yardımcı olmak, Sektörel Bakım ve tamircilere ait servis bilgi bankası oluşturmak, bakım ve tamire ihtiyaç duyanları ilgili servislere yönlendirmek, bakım ve tamir sürelerinin kısa tutulmasında ve doğru malzeme kullanılmasında teknik yardım yapılmasına, konuyla ilgili yetkin personel yetiştirilmesine yada teminine yardımcı olmak.

5. İş Makinaları Sektörüyle ilgili Finans ve Sigortacılık Sektörleriyle ilişkiler kurmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; İş makinaları sektöründeki mal ve hizmetlere yönelik finans, leasing, kiralama, sigortacılık faaliyetlerinin kurumsal bazda gelişmesine ve yaygınlaşmasına olanak tanımak, gerektiğinde taraflara yardımcı olmak, üye ve meslektaşların bu kuruluşlardan finansal, leasing, kiralama ve sigortacılık alanlarında sunduğu hizmetlerden faydalanmalarına yardımcı ve destek olmak

6. İş Makinaları Sektörüyle ilgili Eğitim ve Öğretim Kurumlarıyla ilişkiler kurmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; İş makinaları sektöründeki mal ve hizmetlere yönelik eğitim ve öğretim hizmetleri sunan yurt içi ve yurt dışındaki MEB-YÖK başta olmak üzere çeşitli Kamu ve Özel Kurum ve Kuruluşları, STK’lar ile Üniversite – Ar&ge Merkezleriyle ilgili bilgi bankası oluşturmak, bunlarla üyelerimizi ve meslektaşlarımızı buluşturmak, anılan kurum ve kuruluşlara üye olmak, ayrılmak, eğitim sektörünün faaliyetlerinin gelişmesine ve yaygınlaşmasına çeşitli şekillerde olanak tanımak, destek olmak, gerektiğinde taraflara ayni ve nakdi şekillerde yardımcı olmak yada bağış ve yardım almak.

D. KAMU YARARINA BELİRLENEN HEDEFLER VE FAALİYETLER:

1. İş Makinaları Sektörünü ve Operatörlük Mesleğini tanıtmak, ortaklaşa Ar-Ge yapmak ve Yerli Sanayiyi Kalkındırmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Her türlü iş makinaları, ekipmanları, ataşmanları ile operatörlük mesleğini en iyi şekilde kamuoyuna tanıtmak, iş makinalarının insan, çevre ve iş ilişkileri açısından daha verimli kullanımlarını ve gelişimlerini sağlamak üzere makine imalatçılarına, bakım ve tamircilerine teknik ve operatörlük bazlarında öneriler sunmak, ortaklaşa ar-ge projeleri yürütmek, İş makinaları alanında yerli sanayinin gelişimine katkıda bulunmak, bu alanda ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak.

2. Mesleki İş Kazaları, Tasarruf ve Verimlilik tedbirleri almak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Alt yapı ve üst yapı üretim ve imalat alanlarında oluşan iş kazaları ve yaşanan can ve mal kaybı sebeplerinin önlenmesinde, çalışma esnasında oluşan zaman kaybı ve dolaylı israfın asgari düzeylere indirilmesinde, makine, ekipman ve ataşmanların usulüne uygun kullanılmasında, malzeme ve enerji tasarrufunda, doğa ve çevrenin korunmasında vd. kritik hususlarda araştırmalar yapmak, buna bağlı olarak önlem ve tedbirler almak/aldırmak, denetim uygulama birimleri ve yönetmelikleri oluşturmak veya kamu ve özel sektörde bu tür birimlerin içinde bulunarak işbirliği yapmak.

3. Nitelikli işgücü temini için Mesleki Temel ve ileri Seviye Eğitim sunmak; İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; İş makinaları alanında eğitilmiş nitelikli iş gücünü elde etmek ve/veya eğitim seviyesini arttırmak amacıyla; en başta MEB, YÖK ve MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) olmak üzere, üniversiteler, Ar-Ge Merkezleri, meslek odaları, sektör firmaları, meslek okulları ve diğer Kamu ve Özel eğitim ve öğretim kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak, alınacak yetki ve izinlerle mesleki temel ve ileri seviye eğitim ve öğretim tesisleri açmak/açtırmak yada açılmasına/yürütülmesine yardımcı ve destek olmak, bunlara öğrenci/kursiyer göndermek/kabul etmek, üye ve meslektaşlarımızın eğitim ve öğretimleriyle ilgili ortaklaşa projeler yürütmek, mesleki temel ve ileri seviye eğitim ve öğretim hizmetleri vermek/verdirmek ve bunları belgelendirmek, anılan kurum ve kuruluşlarla her türlü şekilde yardımlaşmak ve destek olmak, üyelerimize ve meslektaşlarımıza her türlü eğitim ve öğretim materyalleri-araç ve gereçleri-cihazları-ekipmanları temin etmek yada temin edilmesine yardımcı olmak.

4. Sektöre yeni iş gücü kazandırmak amacıyla burs vermek: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; İş makinaları sektöründe, gençleri yada yeni istekli olanları bu mesleğe teşvik etmek, yetenekli ve başarılı öğrenciler için karşılıklı yada karşılıksız eğitim ve öğretim bursu tesis etmek/ettirmek, söz konusu hususlarla ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarıyla ve gerçek kişilerle işbirliği yapmak, yardımcı ve destek olmak.

5. Sektörel İstatistik ve Veri Madenciliği Hizmetleri sunmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; gerek TÜİK’ten, gerek sektörel kurum ve kuruluşlardan alınan verilerle ve gerekse Derneğin Bilgisayar Ağı üzerinden oluşturulacak: 1. Üye ve Meslektaş bilgi bankası, 2. Sektörel işverenler ve aktörler ve işverenler bilgi bankası, 3. İş makinaları, ekipman ve ataşmanları bilgi bankası, 4. İş makinaları ve yedek parça imalatçı, distribütör, ve satıcıları bilgi bankası, 5. İş makinaları bakım-tamircileri bilgi bankası, 6. İş makinalarıyla ilgili finans ve sigortacılık kuruluşları bilgi bankası, 7. İş makinaları eğitim ve öğretim kurum ve kuruluşlarıyla ilgili bilgi bankası ile yeni ihdas edilecek diğer amaçlı bilgi bankaları üzerinden gerekli verilerin toplanıp öncelikle Dernek birimleri içinde değerlendirilmesi, oluşturulan sektörel verilerin ve bilgilerin TÜİK ile yapılacak iş birliğiyle istatistik bilimiyle değerlendirilmesi ve raporlanması, söz konusu bilgi bankaları ve kamu yada özel kurum ve kuruluşlarla olan direkt yada dolaylı mesleki ilişkilerin analiz edilip, üyeler ve diğer aktörler bazında daha iyi iş, istihdam, ücret, kamu yararı vd. olanaklarını ortaya koyan veri madenciliği yapılarak üyelerin mesleki yönden daha fazla gelişmeleri ve refaha kavuşmalarına çaba göstermek.

6. Mesleki Yeterlilik ve Ulusal Mesleki Standartları belirlemek ve uygulamak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; İş Makinaları operatörlerinin ve çalışanlarının temel ve mesleki eğitim seviyelerinin daha fazla yükseltilmesi, mesleki gerekliliklerin ulusal ve uluslar arası standartlarda yürütülmesi, işlerin daha hızlı, emniyetli ve verimli şekilde yapılmasın katkı sağlanması, kişilerin daha kurumsal işte istihdamına, daha huzurlu ve konforlu çalışmasına, daha yüksek ücret almasına zemin hazırlanması, nihayette daha iyi bir yaşama kavuşmasına ulaşmaları için MEB, MYK, Üniversite, Kurs yeri ve diğer mesleki eğitim merkezleri ile regülatif kurumlarla sürekli halde işbirliği yapılarak, öncelikle konuyla ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izin ve yetkileri almak, ardından, sektörel bazda ulusal yeterlilik ve mesleki standartlarla ilgili hazırlık, geliştirme ve uygulamalar yapmak, bunlarla ilgili olarak üyelere bilgi vermek, eğitimler ve uygulamalar yapmak/yaptırmak, eğitimleriyle ilgili belge ve sertifikalar vermek/verilmesini sağlamak, elde edilen kazanımların kamuya mal edilmesi için gerekli iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak ve yayımlamak.

7. Sektörel TSE EN norm ve Standartları ile ve Uluslararası ISO Kalite Yönetim Sistemlerini belirlemek ve uygulamak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Sektörde yürütülen her türlü işte sunulan mal ve hizmetlere ait ulusal ve uluslar arası norm ve standartlara uyulması, uygun olmayan standartların değiştirilmesi yada yeni standartların ihdas edilmesi hususlarında başta TSE olmak üzere standardizasyonla ilgili tüm yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kurum ve kuruluşlarıyla ilişkiler içinde olmak, standartlarla uyumu gözlemlemek ve takip etmek, gerektiğinde taslak ve teklifler sunmak, kabulü için uğraşlar vermek, bu kuruluşlarla çeşitli ortak projeler yürütmek, KYS (Kalite Yönetim Sistemleri) kapsamında; Dernek hizmetlerinin yürütülmesinde EFQM (Kalitede Mükemmellik Sistemi) uygulanarak, Dernek iç işlerinin uluslararası kabul görmüş standartlarda yürütülmesi, Dernekle ilişkilere girmiş taraflar arasında iyi ilişkilerin kurulması, işverenlerin işyeri ve çalışanlarla uyum içinde olması, sorunların çıkmaması, azalması, tarafların aynı kalitede iş yapması, mal ve hizmet sunması, çalışan ve tüketici memnuniyeti vd. gerekçelerle Dernek iç işleri ile Üyeler ve sektörel aktörler arasında uygulanmak üzere Uluslar arası ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemini ve gerekli diğer kalite sistemlerini uygulamak, oluşan fayda ve kazanımları üyelere ve sektöre yaygınlaştırmak suretiyle kamu yararı gözetmek.

8. Doğal afetlerde yardımcı olmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Doğal afet veya ihtiyaç halinde, yasalar tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak topluma fayda sağlamak.

9. Sosyal Yardım amaçlı yardım ve Gıda Bankacılığı oluşturmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Çeşitli kamu-özel kurum, kuruluşlar, STK’lar, Sektörel İşletme, güç ve platformlar ve dernek üyelerimiz ile işbirliği yaparak toplum içerisinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım ve bağışta bulunmak, ihtiyaç sahibi yerlere ilgili kurumlardan gerekli izinleri almak ve gerektiğinde iş birliği yapmak suretiyle okul, cami, yol, su şebekesi, çeşme, kreş, huzurevi, hastane, sağlık ocağı vb. tesisler yapmak, ayrıca yangın, yaygın hastalık, fırtına, deprem, sel, gibi olağanüstü hallerde afet merkezlerine yardımcı olmak üzere gıda bankacılığı oluşturarak “ilgili kanunlarda” belirtilen gıda bankacılığı faaliyetlerinde bulunmak (gıda, giyim, temizlik malzemesi vs.).

10. Anlaşmazlık halinde bilirkişilik yapmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Dernek Üyelerimizin yada Meslektaşlarımızın, Kamu ve özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek şahısların işlerinde çalışırken iş makinalarına bağlı olarak teknik, mesleki, mali, ekonomik, sosyal, hukuki, bedeni ve beşeri konularda ortaya çıkan anlaşmazlıklar, sorunlar, ihtilaflar ve davalarda: Derneğimizce ilgili mercilerden alınan/tanınan hak ve yetkilerle, bilimsel, yasal ve teknik kurallara uygun şekilde, bağımsız olarak veya bir taraf adına, ücretsiz yada ücreti mukabilinde bilirkişilik, arabuluculuk, hakemlik, jürilik vb. hizmetleri yapmak, kayyum, ekspertiz ve değerlendirme vb. hizmetleri vermek, ayrıca, işverenlerin kendi aralarındaki vaki anlaşmazlıklar, sorunlar, ihtilaflar ve davalarda benzer şekilde hareket etmek.

11. Mevzuat değişiklik çalışmaları yapmak: İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre; Yukarıda yazılı tüm iş ve işlemlerde mevzuat, standardizasyon ve regülatif kuralların verimli şekilde işlemesine katkı sağlamak, gerekli hallerde mevzuat ve standardizasyon değişikliklerini ilgili makamlara teklif etmek, taslak hazırlamak, kabulü için gerekli girişimlerde bulunmak, onaylatmak ve ilgililere uygulatmak, ayrıca Sektörü yada üyeleri direkt yada dolaylı etkileyecek kanun, kararname, yönetmelik, kalkınma planı, teşvik vs. mevzuatın hazırlanmasında görüş ve önerilerde bulunmak.

İKİNCİ BÖLÜM ÜYELİK HÜKÜMLERİ

İş Makinalarına, Operatörlerine ve Çalışanlarına ait Tanımlar

Madde 3- Derneğimizin, Tüzükteki amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere piyasada kullanılan İş Makinaları kategorileri ve bunların faaliyet alanları ile bu iş makinalarını bizzat kullanan Operatörler ve Çalışanlar hakkında belirlediği tanım ve kurallar aşağıda verilmiştir.

3.1. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre İş Makinalarının Tanımı: Yol, inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan, iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş, karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçlardır.

3.2. Kullanım Alanlarına Göre İş Makinaları Kategorileri: Derneğimize Üye olan meslektaşlarımızın hak, hukuk, yetki ve sorumluluklarıyla ilgili iş ve işlemleri, üyenin aşağıda kullandığı iş makinası kategorisine göre Yönetim Kurulunca ayrı ayrı ele alınarak değerlendirilerek yürütülür;

1. İnşaat İş Makinaları; her türlü alt yapı ve üst yapı inşaat işleri ile kentsel dönüşüm proje işlerinin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

2. Tarım İş Makinaları; her türlü tarım, hayvancılık ve gıda işlerinin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

3. Orman ve Çevre İş Makinaları; her türlü orman ve açık arazideki doğal çevre işlerinin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

4. Maden İş Makinaları; her türlü yer altı ve yer üstü maden ve tabii kaynaklara ait işlerin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

5. Yol, Köprü, Tünel İş Makinaları; her türlü Kara yolu ve Demiryollarına ait yol, köprü, tünel işlerinin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

6. Deniz, Liman, Tersane, Gemi İş Makinaları; Denizlerde, Limanlarda, Tersanelerde, Gemilerde her türlü işlerin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

7. Hava yolu, Hava Alanı İş Makinaları; her türlü Hava yolu ve Hava Alanı işlerinin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

8. Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi İşleriyle İlgili İş Makinaları; her türlü Savunma, Havacılık ve Uzayla ilgili işlerin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

9. Kamu kurum ve kuruluşları envanterindeki İş Makinaları; her türlü kamu hizmetine mahsus işlerin yürütülmesinde kullanılan iş makinalarıdır.

3.3. İş Makinalarının genel kullanım amacı ve operatörlerin rolü: kamu ve özel sektörde, iş sahibi ile çalışanlardan oluşan taraflara; iş güvenliği, zaman, emek ve ekonomik konularda hız, doğruluk, güven ve verimlilik kazanımı sağlamaktır.

Tüzüğümüze konu olan İş Makinaları, madde 3.2’de tanımlı yürütülen bir işte, amacı gerçekleştirmeye yarayan bazen ana araç bazen de destek türdeki makinalarıdır.

Tüzüğümüze konu olan İş Makinaları Operatörleri ise, bir meslek sahibi olarak madde 3.2’de tanımlı iş makinalarını bizzat kullanmakla sevk ve idaresini sağlayan sürücülerdir. Bir operatör tarafından sevk ve idare edilmeyen bir iş makinası, işbu Tüzükte sadece ekipman, ataşman yada cihaz olarak değerlendirilir.

3.4. Dernek Üyeliğine konu İş Makinaları Operatörlerinin Tanımı: madde 3.3’teki tanımlara uygun şekilde Derneğimize üye olabilecek bir iş makinası operatörü; madde 3.2’te tanımlı bir iş makinasını kullanmasına göre TÜİK tarafından belirlenen yada yayımlanan Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması (ISCO-08)’nda “83xx.xx” formatındaki ilgili meslek kodunun 1. Hanesi “8: Tesis ve makine operatörleri ve montajcılar” ve 2. Hanesi “3: Sürücüler ve hareketli makine ve teçhizat operatörleri” no ile başlayan bir meslek sahibidir. Bunun haricindeki başka yada yeni bir meslek sınıfına mensup operatörün dernek üyeliğine kaydı, çalışılan alanın madde 3.5’e uygun olması kaydıyla, Yönetim Kurulu’nun takdirine bağlıdır.

3.5. Üyeliğe konu İş Makinaları Sektörü Çalışanlarının Tanımı: Derneğimize üye olabilecek bir İş Makinası Sektörü Çalışanı, mesleki çalışmalarını madde 3.5’teki iş makinaları kategorilerinde yazılı iş sahalarında; iş planlamacı (proje müdürü, mühendis, tekniker), sevk ve idareci (şef, tekniker, formen), atölye çalışmalarını yapan (atölye atölye müdürü, atölye şefi, atölye teknikeri, atölye formeni, bakımcı, tamirci, elektrikçi, makasçı, yağcı vb. personel), lojistik işlerini yürüten (malzemeci, stok kontrolcü, depocu, alım-satımcı vb. personel), şantiye içinde ve dışında araç süren (şoför - SRC ehliyetli yada B-C-D-E sınıfı ehliyetli), şantiye sahasındaki imalatların ölçüm (topoğraf) ve değerlendirme (laboratuar-kalite kontrol) türündeki hizmetlerden birinde veya birkaçında sürdüren meslek sahibidir.

3.6. Dernek Üyeliğine kabul şartları ve işlemleri Yukarıda tanımlı iş makinaları ile bunların operatör ve çalışanlarının sınıflandırılmalarına, teknik ve idari yönetimlerine, ISCO-08 kodlamalarına, Dernek üyeliğine kabül vasıflarına ve diğer gerekli üyelik prosedürlerine ait tanım, açıklama ve işlemler, İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan “ÜYE İŞLERİ YÖNETMELİĞİ” hükümlerine göre belirlenir ve yürütülür.

Yukarıdaki tanımlara uygun meslek sahiplerinin Dernek Üyesi olabilmeleri için aşağıdaki vasıflara haiz olmaları gereklidir:

a) En az ilkokul mezunu olmak, ancak, çalıştığı yerde kendi Unvan ve Görevine uygun temel eğitim veya yüksek okul diplomasına sahip olmak tercih sebebidir

b) Operatörler için G sınıfı veya İş Makinasına uygun diğer türde ehliyet yada sertifika sahibi olmak yüksek tercih sebebidir

c) Mesleğini iş makinaları sektöründe halihazırda sürdürüyor yada emekli olmak, bununla ilgili bilgi, belge ve referans sunmak

d) En az 1 veya daha fazla kayıtlı üyenin referansını ve tavsiyesini vermek.

Ayrıca, şantiyede görevli; proje yönetimi, idari, lojistik ve sosyal hizmetler işlerinde çalışan her kademedeki personel de Derneğe Üye olabilir. Diğer şantiye çalışanlarının kendi statülerine göre Derneğe üyelik kaydı, Yönetim Kurulunun bu konudaki ileride alacağı karara göre yapılabilir.

Üye Olma Hakkı ve Üyelik İşlemleri

Madde 4- Madde-3’te belirtilen özelliklere uygun, fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve Mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi, bu derneğe üye olma hakkına sahiptir. Ancak, yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz. Gerçek kişi üye, bay yada bayan olabilir. Tüzel kişiliğin müracaatında, yetkili organ kararı ve üyelikle ilgili atanmış temsilci şartı aranır.

Dernek Şube Başkanlığına veya Merkez Yönetim Kuruluna yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu dernek şube veya merkez yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilir.

Üyeye tekil bazda şube veya merkez Üye defteri üzerinde, dernek sicil no verilir. Ardından Üyeye kimlik kartı verilerek, iş makinaları sektöründe yaptığı ve/veya yapacağı iş ve işlemlerde yada mesleki ilişkilerinde kullanılması sağlanır. Üye, aldığı kimlik kartını özenle korur, kartın itibarını istismar etmez, istismarına müsaade etmez, kartın kaybedilmesi, çalınması veya tahribi vb. hallerde, iç yönetmelik hükümlerine göre bedeli mukabilinde yenilenir. Üyelik isteğinin reddinde, Dernek Şube veya Merkez Yönetim Kurulu’nun salt çoğunluğu aranır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir.

Dernek Üyelik Türleri

Madde 5- Derneğe üye olacak kişilikler için Asil Üyelik, Onursal Üyelik, Tüzel kişi Üyelik Üyelik olmak üzere Üç (3) tür üyelik vardır. Şube veya Merkezde aynı kurallar uygulanır.

5.1. ASİL ÜYE: Derneğin asil üyeleri, üyeliği devam eden dernek kurucuları ile müracaatları üzerine Yönetim Kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir. Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülüğü üstlenmiş ve üyelik haklarından yararlanan üyedir. Üyenin hakları; gereken koşulları içermek kaydıyla her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmaktır. Yükümlülükleri ise; oluşturulmuş ya da oluşturulacak çalışma birimlerine, etkinliklere ve genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında ödemek, Dernek amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gerek Yönetim Kurulunca verilen göreve istinaden, ve gerekse kendi inisiyatifiyle Dernek adına gerekli çalışmaları yapmaktır.

Asil Üye, seçme ve seçilme hakkına sahiptir, tüm hak ve yetkilere sahip olarak derneğin her türlü organında görev alabilir ve etkinliğinden yararlanabilir.

Asil üyelik herhangi bir süre ile sınırlı olmayıp, üyenin Dernek’ten kendi isteği ile ayrılmaması veya üyeliğine Tüzük’ te öngörülen koşullara uygun şekilde kendiliğinden ya da Yönetim Kurulu Kararıyla son verilmemesi halinde, süresiz olarak devam eder.

Asil üyelik şartlarını kaybeden üyelerin, mevcut duruma göre sahip olduğu olumlu yada olumsuz vasıf ve halleri, Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek üyeliğinin sona erdirilmesi ya da devam etmesi yönünde karara bağlanır.

5.2. TÜZEL KİŞİ/KİŞİLER ÜYE Tüzel kişi/kişiler bir kişiyi kendi temsilcisi olarak atar ve bunu bir yazı ve ekinde imza sirküleri ile Dernek yönetimine bildirir. Derneğin tüzel kişi üyesi, üyeliği devam eden dernek kurucuları ile müracaatları üzerine Yönetim Kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir. Üyeliğin gerektirdiği her türlü yükümlülüğü üstlenmiş ve üyelik haklarından yararlanan üyedir. Üyenin hakları; gereken koşulları içermek kaydıyla her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmaktır. Yükümlülükleri ise; oluşturulmuş ya da oluşturulacak çalışma birimlerine, etkinliklere ve genel kurul toplantılarına katılmak, ödentilerini zamanında ödemek, Dernek amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gerek Yönetim Kurulunca verilen göreve istinaden, ve gerekse kendi inisiyatifiyle Dernek adına gerekli çalışmaları yapmaktır.

Tüzel kişi Üye, seçme ve seçilme hakkına sahiptir, tüm hak ve yetkilere sahip olarak derneğin her türlü organında görev alabilir ve etkinliğinden yararlanabilir.

Tüzel kişi üyelik herhangi bir süre ile sınırlı olmayıp, üyenin Dernek’ten kendi isteği ile ayrılmaması veya üyeliğine Tüzük’ te öngörülen koşullara uygun şekilde kendiliğinden ya da Yönetim Kurulu Kararıyla son verilmemesi halinde, süresiz olarak devam eder.

Tüzel kişi üyelik şartlarını kaybeden üyelerin, mevcut duruma göre sahip olduğu olumlu yada olumsuz vasıf ve halleri, Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek üyeliğinin sona erdirilmesi ya da devam etmesi yönünde karara bağlanır.

Tüzel kişi üyelerin ödeyecekleri giriş ödentileri ile aylık aidatları Genel Kurulca belirlenir. Genel Kurul, Üye Yıllık Ödenti miktarını ve ona bağlı olarak da Giriş Ödentisi miktarını 5 katı kadar artırmaya veya yarıya kadar eksiltmeye yetkilidir.

5.3. ONURSAL ÜYE: Sektörel imalatçı, satıcı ve işverenler, Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar, Dernek için Derneğin amaç ve hizmet konularında uygun çalışmalarda bulunan ya da bulunabilecek olanlar, Toplumda ve/veya sektörde sevgi ve saygı duyulan önder kişiler, iş dünyasına, ülkemize ve/veya insanlığa, ulusal veya uluslararası ölçekte, olağanın ötesinde bir beceri ve etkinlikle, teknik, idari, mesleki, manevi veya kültürel katkıda bulunmuş tüzel kişiliğe sahip kurum ve kişiler onursal üye olabilir. İlgili kişinin yazılı başvurusuna yada iki üyenin önerisiyle ilgili kişinin kabulüne göre, Dernek Yönetim Kurulunun kararıyla onursal üye yapılabilir.

Onursal üyeler, seçme ve seçilme hakkı olmayan gerçek kişi ve tüzel kişilerdir. Onursal üyeler Genel Kurul toplantılarına oy kullanmamak şartıyla katılabilirler. Ödenti vermekle yükümlü değildirler. Yönetim Kurulu, onursal üye olmak için gerekli görülen şartların ortadan kalkması halinde, onursal üyeliğin sona ermesine her zaman karar verebilir.

Onursal üyelerin seçme ve seçilme hakkı yoktur. Ödenti vermekle yükümlü değildirler.

5.4 Şubelere Üye Aktarma: Derneğin şubesi kurulduğunda/açıldığında dernek merkezinde kayıtlı bulunanların üyelik kayıtları ilgili şubelere aktarılır. Yeni üyelik müracaatları şubelere yapılır. Üyeliğe kabul ve üyelikten silinme işlemleri şube yönetim kurulları tarafından yapılır ve en çok otuz gün içinde bir yazıyla Genel Merkeze bildirilir.

Üyelikten Çıkma

Madde 6- Her üye yazılı ve ıslak imzalı bir dilekçe ile bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir, üyelikten çıkan üye kayıt defterinden silinir. Üye; üyelikten ayrılma dileği istifası ya da gerçek kişinin ölümü, tüzel kişiliğin feshi ile sona erer. Her üye Şube yada Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığına yazılı ve ıslak imzalı bir dilekçe ile ayrılma isteğini bildirmekle üyelikten ayrılmış sayılır. Dernekten çıkan üye dernek mal varlığında hak iddia edemeyeceği gibi, üyelikte bulunduğu süre zarfında yatırdığı giriş, aidat, bağış, yardım vb ödentilerin iadesini talep edemez. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Şube yada Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı, üyelikten çıkma sonrasında birikmiş borçları yasal yollardan takibe ve tahsile yetkilidir. Yeniden üye olmak isteyenler için, ilk kez üye olma işlemleri aynen uygulanır ve Kendi isteği ile ayrılanlar ayrılma tarihinden itibaren 3 (üç) yıl geçmedikçe ve üyelikte bulundukları yıllara ait birikmiş borçlarını ödemedikçe yeniden üyelik başvurusunda bulunamazlar.’’ Şeklindedir.

 

Üyelikten Çıkarılma ve Dernek Üyeliğinin Sona Ermesi

Madde7- Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller şunlardır:

7.1. Üyelikten çıkarılma aşağıda gösterilen nedenlerle yapılabilir:

a) Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve ilgili mevzuat gereği ile Dernek tüzüğüne göre Dernek üyeliğine engel bir halin varlığının sonradan ortaya çıkması ve/veya, Üye olma şartlarını sonradan kaybetmek,

b) Dernek Tüzük hükümleri, Yönetmelikleri ve Meslek Ahlâkı Kurallarına aykırı davranmaktan ya da Dernek organlarınca verilen kararlara uymamaktan ötürü haklarında Şube veya Merkez Disiplin Komisyonu yada Onur Kurulunun önerisi ile Yönetim Kurulu tarafından üyelikten çıkarılma cezası verilmiş olmak;

c) Üst üste üç şube veya Merkez Olağan ve/veya Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’na katılmamak,

d) İşinin ehli olduğu halde, Şube veya Merkez Yönetim Kurullarınca kendisine verilen görevlerden sürekli kaçınmak,

e) Üyenin giriş tarihinden itibaren, Şube veya Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından, Yazılı uyarılara karşın, Madde 25.1. de belirtilen üye giriş ödentisini 2 (iki) aylık süre zarfında. üye aidat ödentisini ise 6 (altı) aylık süre zarfında ödemeyenler, varsa şube veya Merkez Disiplin Komisyonu yada Onur Kurulu‘nun rapor hazırlamasına gerek olmadan, ilgili Şube Yönetim Kurulu’nun önerisi ve/veya Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı, kararı ile üyelikten çıkarılabilirler. Bu durumdaki üyeler dernek mal varlığından hak iddia edemeyeceği gibi, üyelikte bulunduğu süre zarfında yapmış olduğu giriş, aidat, bağış, yardım vb ödentilerin iadesini talep edemez. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez. Şube yada Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı, üyelikten çıkma sonrasında birikmiş borçları yasal yollardan takibe ve tahsile yetkilidir. tahsilat için yargı yoluna başvurulabilir.

Üyelikten Çıkarılmaya İtiraz

Merkezde;

7.2. Üyelikten çıkarma kararını Merkez Yönetim Kurulu verir. Yönetim Kurulu’nca üyeliğinin sona ermesine karar verilen üye, kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren Yönetim Kurulu’na yazılı olarak başvurarak durumunun Genel Kurul tarafından ele alınmasını talep edebilir.

Üyenin bu talebi, Genel Kurul tarihine kadar Yönetim Kurulu’na iletilmesi halinde yapılacak ilk Genel Kurul’da karara bağlanır. Genel Kurulun itiraz hakkında vereceği karar kesindir.

Şubelerde;

7.3. Üyelikten çıkarma kararını Şube Yönetim Kurulu verir. Şube Yönetim Kurulunca üyeliğinin sona ermesine karar verilen üye, kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren Şube Yönetim Kuruluna yazılı olarak başvurarak durumunun Şube Genel Kurulu tarafından ele alınmasını talep edebilir.

Üyenin bu talebi, Şube Genel Kurul tarihine kadar Şube Yönetim Kuruluna iletilmesi halinde yapılacak ilk Şube Genel Kurulunda karara bağlanır. Şube Genel Kurulunun itiraz hakkında vereceği karar kesindir.

7.4. Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve Dernek mal varlığında hak iddia edemez. Her hangi bir şekilde üyeliği sona ermiş kişiler, derneğe tekrar üye olmayı istemeleri halinde, üyeliklerinin sona erdiği tarihten önceki ödenmemiş ödentilerini ödeme koşulu ile, ilk defa üye olma işlemlerine tabi tutulurlar.

7.5. Üyelikle ilgili tüm iş ve işlemler, İlgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde düzenlenecek olan iç yönetmelik hükümlerine göre Merkez Yönetim Kurulu tarafından çıkarılacak ve Merkez Genel Kurul tarafından onaylanacak “ÜYE İŞLERİ YÖNETMELİĞİ”nde gösterilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM DERNEK ORGANLARI, TEŞKİLLERİ VE GÖREVLERİ

Dernek Organları

Madde 8-Derneğin zorunlu organları aşağıda gösterilmiştir.

8.1 Genel Merkez Kuruluşu

1- Genel Kurul,

2- Yönetim Kurulu,

3- Denetim Kurulu,

 

8.2 Şube Kuruluşu

1- Şube Genel Kurulu,

2- Şube Yönetim Kurulu,

3- Şube Denetim Kurulu

İşbu tüzükte, şubelerin organlarına yada iş ve işlemlerine Şube ismini özellikle zikrederek atıfta bulunulmadığı sürece, Derneğin organları maddeleri ile diğer tüm maddelerde kurulacak hükümlerde fail olarak Dernek MERKEZ’i kabul edilir.

 

Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı,

Çağrı ve Toplantı Usulü

Madde 9- Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.

Derneğin şubesinin açılması durumunda şube genel kurullarında seçilen delegelerden oluşur.

 

Genel kurul;

Madde 10-

1- Olağan Genel Kurul: Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan şekilde toplanır. Olağan Genel Kurul, 3 (üç) yılda bir, Mart ayı içerisinde yapılır. Olağan Genel kurul toplantısına üyeler Yönetim Kurulunca çağrılır. Olağan Genel Kurul, Yönetim kurulunca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır.

2- Olağanüstü Genel Kurul: Yönetim veya Denetim Kurulunun mevzuata ve tüzüğe uygun şekilde gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, Yönetim Kurulunca 30 işgünü içinde olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim Kurulu, genel kurulu olağanüstü toplantıya çağırmazsa; üyelerden beşte birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Genel Kurul Çağrı Usulü

Madde 11- Yönetim kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek, yazılı olarak bildirilmek, üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

 

Genel Kurul Toplantı Yeri ve Toplantı Yeter Sayısı 

Madde 12- Genel Kurul toplantıları, Dernek merkezinin bulunduğu yerde veya Yönetim Kurulu Kararı ile aynı ilde olmak kaydıyla, Dernek merkezi haricindeki bir yerde yapılır.

Genel kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Genel Kurul Toplantı Usulü

Madde 13- Dernek Genel Kurul Toplantıları, Yönetim Kurulunun belirleyeceği, ilanda belirtilecek tarih, saat ve yerde yapılır.

Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.

Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.

Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler yönetim kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.

 

Olağanüstü Genel Kurul:

Madde 14- Olağanüstü Genel Kurul, Olağan Genel Kurul Toplantısına kadar beklenilmesinin mümkün olmadığı ya da bir an önce görüşülmesinde yarar görülen önemli ve zorunlu konularda, aşağıda gösterilen kurallar uyarınca Yönetim Kurulu tarafından en geç bir ay içinde toplantıya çağrılır.

14.1. Üyelerin 1/5’inin yazılı ve imzalı başvurusu halinde

14.2. Yönetim Kurulunun gerekli gördüğü konularda 2/3 oy çoğunluğu ile alacağı kararla

14.3. Denetleme Kurulunun Dernek hesap işlemleri ile bütçe konusunda alacağı oybirliği kararıyla

14.4. Olağanüstü Genel Kurul toplantısı Olağan Genel Kurul Toplantısındaki yöntem ve ilkelere göre yapılır ve sadece toplantıya neden olan konunun üzerinde görüşülüp karar alınır. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

 

Dernek Organlarına Aday Olabilme Kural Ve Yöntemleri

Madde 15- Derneğin organlarına aday olmak isteyenler tek tek ya da liste halinde aday olabilirler. Aday listeleri, en az 1 ve en çok 3 üye tarafından Divan Kurulu Başkanlığına önerilebilir. Seçimi yapılan organın üye sayısına göre, oylama sonucu en çok oy alan adaydan ya da listeden başlayarak asıl ve yedek üyeler belirlenir.

 

Genel Kurulun Oy kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri

Madde 16- Genel Kurulda her asıl üyenin bir oy hakkı vardır. Diğer üyeler genel kurula oy sahibi olmamak şartıyla katılabilirler, öneri ve dileklerde bulunabilirler

Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır. Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.

Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

 

Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar

Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez. 

 

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri

Madde 17- Aşağıda yazılı hususlar genel kurulca görüşülüp karara bağlanır.

1- Dernek organlarının seçilmesi,

2- Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,

3- Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası,

4- Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi

5- Derneğin diğer organlarının denetlenmesi ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınması,

6- Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağlanması,

7- Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal alınması, satılması, kiralanması, kiraya verilmesi ve taşınmazlar üzerinde ayni haklar tesis edilmesi, ipotek ettirilmesi veya ipoteğin çözdürülmesi, gerektiğinde bu konularda yönetim kuruluna hak, izin ve yetki verilmesi

(Dikkat: Bu 17.7 madde hükümlerinin uygulanmasında, madde-51 “Derneğin Amacına Ulaşmak İçin Yapabileceği Tasarruflar” başlığı altında yazılı hak, yetki, yükümlülük, izin ve onaylar geçerli olacaktır.) 

8- Yönetim kurulunca dernek amaçları ve çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak iç mevzuat ile yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması,

9- Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine, kuruldaki ünvan ve görevlerine göre verilebilecek aylık ücret, sosyal yardımlar, zam ve tazminatlar, yolluk ve ödenekler, gündelikler, huzur hakkı ve diğer haklar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek diğer üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,

10- Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,

11- Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve açılmasına karar verilen şube ile ilgili işlemlerin yürütülmesi hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi,

12- Derneğin uluslar arası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,

13- Derneğin vakıf kurması,

14- Derneğin fesih edilmesi,

15- Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,

16- Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerin kullanılması,

17- Mevzuatta ve Dernek Tüzüğünde genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.

 

Yönetim Kurulunun Teşkili ve Çalışma Usulleri

Madde 18- Yönetim Kurulu beş asıl ve beş yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir. Görev süresi üç yıldır. Yönetim Kurulu, asil seçilen üyelerle dernek iş ve hizmetlerini yapar. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.

18.1 Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında aldığı bir kararla aralarında makam ve görev bölüşümü yaparak Başkan, Başkan Yardımcısı, Sekreter, Sayman ve Üye’yi belirler. Yönetim Kurulunun diğer üyeleri, Başkana karşı sorumludur.

18.2 Yönetim Kurulu, kendi üyelerinin çalışma alan ve yetkilerini aşağıdaki esaslar çerçevesinde belirler;

a. Yönetim Kurulunun Başkanı, Dernek başkanıdır. Derneğin temsil ve ilzamı Yönetim Kurulu adına Başkan tarafından yapılır. Başkan bulunmadığı zaman Başkan Yardımcısı, o da bulunmazsa, Genel Sekreter Başkanlığı vekaleten yürütür. Vekaletin hangi şekil şartlarda ve hangi surette ve nasıl yapılacağı, ilgili Mevzuatlara ve Dernek Tüzüğüne aykırılık etmeyecek şekilde çıkarılacak olan Yönetim Kurulu Çalışma Usulleri yönetmeliğinde gösterilir. Başkan, Yönetim Kurulu tarafından daha önce kararlaştırılıp onaylanmış esaslar çerçevesinde Dernek adına yazılı ya da sözlü demeç verir ya da açıklama yapar.

b. Başkan Yardımcısı; Derneğin ikinci Başkanıdır. Yönetim Kurulunun genel iş planı çerçevesinde hareket eder yada Başkan tarafından verilen görevleri yapar.

c. Genel Sekreter; Yönetim Kurulu gündemini hazırlar ve kararlarını uygular, Derneğin iç birimlerini yönetir, ofis hizmetlerinin yapılmasını sağlar. Sadece Başkana karşı sorumludur.

d. Sayman; Derneğin mali konulardaki yetkilisi olup, Mali Sekreter makamını temsil eder. Sadece Başkana karşı sorumludur.

e. Üye; Derneğin Teşkilatlanma ve Üye İşlerinden Sorumlu olup, Teşkilatlanma Sekreteri makamını temsil eder. Başkan ve Başkan yardımcısına karşı sorumludur.

18.3. Yönetim Kurulu üye tam sayısının (5) yarıdan bir fazlasının (3) hazır bulunuşu ile en az ayda bir defa, Dernek merkezinde veya bildirilen başka yerde yada önceden kararlaştırılan gün ve saatte çağrısız olarak toplanır. Yönetim kurulu, Başkanın lüzumlu göreceği hallerde tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla da her zaman toplantıya çağrılabilir. Toplantıda varsa önce gündem görüşülür, ardından Başkan ve/veya diğer üyelerin sunacakları konu ve meseleler görüşülerek karara bağlanır.

18.4. Kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır, ancak alınan bir karara aksi görüşte olan üye, karar altına itirazi şerhini koyabilir.

18.5. Özürsüz olarak üst üste üç ya da yılda toplam altı toplantıya gelmeyen üye, çekilmiş sayılır.

18.6 Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin otuz iş günü içinde göreve çağrılması mecburidir.

18.7 Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de göreve çağrılmasından sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse yeniden seçim için Genel Kurul bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.

18.8 Yönetim Kurulunun yukarıdaki ve diğer çalışma usulleri ve şekilleri, Yönetim Kurulunca hazırlanarak çıkarılacak olan Yönetim Kurulu Çalışma Usulleri yönetmeliğinde gösterilir. Her üye, yönetmelik hükümlerine uymakla yükümlüdür.

Yönetim Kurulu’nun Görev ve Yetkileri

Madde 19- Yönetim Kurulu Derneği idare ve temsil eder. Genel Kurul kararlarını uygular. Yönetim Kurulu, aldığı kararlarından ve yaptığı işlerden yalnız Genel Kurul’a karşı sorumludur.

Dernek tarafından sürdürülecek çalışma konularının gerçekleştirilmesinden sorumlu olan Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir;

1- Derneği resmi ve hususi merciler nezdinde, idari, mali ve her hususta temsil etmek veya bu hususlarda kendi üyelerinden birine veya bir üçüncü kimseye yetki vermek,

2- Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek, Dernek Tüzüğüne aykırı hareket eden üyenin üyelikten çıkarılması kararlarına itirazları Genel Kurula sunmak.

3- Derneğin Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak, Bütçenin uygulanmasını sağlamak,

4- Genel Kurulu gerektiğinde olağanüstü toplantıya çağırmak, Genel kurulda alınan kararları uygulamak,

5- Derneğin faaliyetlerini ve işleyişini belirlemek, geliştirmek amacıyla gerektiğinde yönetmelikler hazırlamak, genel kurul onayına sunmak, izin ve onay alınanları yürürlüğe koymak, gerektiğinde revize ve/veya ikmal etmek,

6- Derneğin faaliyetlerini ve işleyişini Ulusal ve Uluslararası bazda kalite standartlarına ve kurallarına uygun şekilde yürütmek amacıyla Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak, TSE ve TÜİK vb. kurumlarla işbirliği yapmak, sektörel standartlar belirlemek ve uygulamak, ayrıca sektörel istatistikler tutmak ve yayımlamak.

7- Dernek üyelerinin mesleki yeterlilik ve standartlarına kavuşmalarını yada gelişimlerini sağlamak üzere, MEB, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) vb. kamu kurumları ile özel kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa işbirliği yapmak, üyelerin konuyla ilgili sertifikasyona sahip olmaları için çaba göstermek

8- Derneğin faaliyet alanlarında karşılaşılan sorunları çözümlemek, uygulamaları yaygınlaştırmak ve derneğin amaçlarına ulaşmasında etkin ve verimli çalışmasını sağlamak amacıyla gerek gördüğü hallerde Dernek’te komisyon, kurul, komite konsey, vb diğer organlar ile uzmanlık grupları, istişari ve çalışma kurulları ile proje gruplarını teşekkül ettirmek; bunlar adına fon oluşturmak, çalışmalarını denetlemek, gerektiğinde feshetmek veya kapatmak, derneğin diğer organları ile birlikte çalışmalar yapmak

9- Dernek çalışmalarının gerektirdiği durumlarda Dernek üyelerini görevlendirme kararı almak ve kişilerin yetkilerini saptamak, Dernek üye adaylarını incelemek, aday üyeyi izlemek, üyeliğinin kabulüne veya üyelik isteminin reddine karar vermek, Yönetim kurulu başkanının önerisi üzerine, üyelik nitelik ve koşullarını kazanamayan aday üyelerin, amaçlardan uzaklaşan üyelerin ya da üyelik haklarını kaybedenlerin dernekten çıkarılmasına karar vermek.

10- Tüzükte gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, kanunların dernekler tarafından yapılmasını yasaklamadığı süreli ve süresiz yayınlar çıkarmak, balo, eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferanslar tertiplemek, eğitim ve öğretim faaliyetleri için yurt, pansiyon, kitaplık ve okuma odası, sosyal yardım faaliyetleri için lokal, gençlik merkezleri, çocuk bakım yuvası, huzur evi, aş ocağı, sportif faaliyetler için spor saha veya salonu ve meskun yerler dışında kamp tesisleri kurmak, lokal açmak ve işletmek hususunda kararlar almak ve bu hususlarda gerekli iş ve işlemleri yaparak izin almak veya bunların ikmali için görevliler atamak

11- Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, bunlar üzerinde dernek lehine her türlü haklar tesis ettirmek ve kaldırmak.

12- Genel Kurul tarafından şube açılmasına karar verildiğinde, şube kurucularının tespitini yaparak mülki amirliğe bildirmek, açılmış şubelerin, işleyişi başta olmak üzere, gerekli gördüğü her konuda ilgili yerlerin faaliyet ve etkinliklerini düzenlemelerine yardımcı veya öncü olmak, denetlenmelerini sağlamak, gerektiğinde kapatma prosedürlerini uygulamak.

13- Yurtiçi ve yurtdışında gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasına karar verildiğinde, temsilcilikleri açmak ve temsilcilikleri mülki amirliğe bildirmek, açılmış olan temsilciliklerin, işleyişi başta olmak üzere, gerekli gördüğü her konuda ilgili yerlerin faaliyet ve etkinliklerini düzenlemelerine yardımcı veya öncü olmak, denetlenmelerini sağlamak.

14- Yabancı ülkelerdeki dernek veya kuruluşların üyelerini Türkiye'ye davet etmek ya da yabancı dernek veya kuruluşların davetlerine uyarak üyelerini veya dernek üyesi olma hakkına sahip üçüncü kişileri yurt dışına göndermek,

15- Ortaklık, iktisadi işletme, vakıf ve yardımlaşma sandığı kurulmasına ya da kurulmuş ve kurulacaklara katılmaya karar vermek, işleyişlerine nezaret etmek, denetlemek, yasa ve muhasebe usullerine göre kar payı alarak dernek gelirlerine katmak

16- Mevcut ve ileride kurulacak, ulusal ve uluslararası, özel ve resmi kuruluşlar, ticaret ve sanayi odaları, borsalar, mesleki teşekküller, vakıf, dernek, kooperatif, federasyon veya her türlü üst kuruluş, birlik ve benzerleriyle doğrudan doğruya veya bunlara bağlı olan kuruluşlar ile işbirliği yapmak ve üye olmak ve üyelikten ayrılmak.

17- Derneğin yönetsel ve mali işlerini yürütecek profesyonel kadroları oluşturmak, bu kadrolara personel atamak, ücretlerini saptamak ve gerek görülenlerin iş sözleşmelerini sona erdirmek,

18- Derneğin üye istihdam hizmetleri için insan kaynakları ofisi olarak faaliyet gösterip, web sitesinde üyeleri için bilgi bankası ve CV havuzu oluşturmak. Bu işleri yapmak için gerekli olan ‘Özel istihdam bürosu olarak çalışma iznini’ almak, bu amaçla banka teminat mektubu kullanmak.

19- Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak, iç ve dış kaynaklı fonlardan yararlanmak üzere projeler üretmek, proje ortaklıkları kurmak veya mevcut projelere katılmak.

20- Çalışma döneminin başında, derneğin yönetim ve parasal belge işlem ve varlıklarını devir ve teslim almak, çalışma döneminin sonunda da bunları yeni dönem yönetim kuruluna bir tutanakla eksiksiz devir ve teslim etmek,

21- Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak,

22- Dernek adına basına, kamuoyuna yazılı ve sözlü açıklamalarda bulunma kararı almak.

23- Yönetim Kurulu kararları, tarih ve numara sırasıyla karar defterine yazılır ve kararların altı toplantıya katılan yönetim kurulu üyeleri tarafından imzalanır.

24- Üyeleri arasında vukuu bulacak mesleki ihtilaflarda, üyelerin yazılı talebiyle hakemlik görevi üstlenmek.

25- Üyeleri ile işverenleri arasında vukuu bulacak mesleki, idari ve mali ihtilaflarda, üyenin yazılı başvurusu üzerine, üyenin hak ve hukukunu kollayarak üye adına işvereniyle çözüm için çaba sarfetmek, gerekirse hukuki yardım vermek/verdirmek, nihayette üye adına yargı yoluna başvurmak veya vurdurmak.

26- Derneğin amacını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her çeşit kararı almak ve uygulamak,

27- Dernek tüzüğünün ve Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri/işleri yapmak ve yetkileri kullanmak,

28- Yönetim kurulu, tüzükte aksi söylenmeyen her konuda dernekler kanunu ve yönetmeliğine aykırı olmamak şartı ile karar vermeye yetkilidir.

 

Denetim Kurulunun Teşkili, Çalışma Usulleri

Madde 20- Denetim kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir. Denetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir. Görev süresi bitenin yeniden seçilmesi mümkündür.

 

Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri

Madde 21- Denetim kurulu; derneğin tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, yasa ve yönetmelikler ile dernek tüzüğü ve iç yönetmelikte tespit edilen esas ve usullere göre denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar.

Denetim Kurulu genelde yılda bir ancak lüzum görülmesi halinde altı ayda bir denetleme yapar ve neticeyi bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na ve bir özet halinde tüm üyelere sunar. 

Denetim Kurulu, Genel Kurul toplantısından 15 gün önce yapacağı genel denetim neticesinde hazırlanan raporu, Genel Kurul toplantısına sunar. Yönetim Kurulu’nun hazırladığı bütçeye ilişkin görüşünü Genel Kurul’a sunar.

Dernek muamelat, muhabere ve hesaplarını en az iki Denetim Kurulu üyesi bir arada tetkik eder. Her bir üyenin tek tek inceleme yapma yetkisi ayrıca mevcuttur. Tek başına inceleme yapan üye durumu diğer üyelere yazıyla bildirir.

Denetim Kurulu yaptığı her türlü kontrol ve teftişin neticesini bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na bildirir. Genel Kurul’un toplantıya daveti gereken hallerde, Yönetim Kurulu’nun ihmale ve acze düştüğüne kanaat getirmeleri halinde, sorumluluk tümüyle kendilerine ait olmak üzere, Genel Kurul’u toplantıya davet edebilirler. Denetim Kurulu, şubelerin de denetlemelerini yukarıdaki esas ve usuller çerçevesinde yaparak denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde şube yönetim kuruluna ve toplandığında şube genel kuruluna sunar.

Denetim Kurulunda çalışma usulü olarak kanun ve yönetmelik ekleri ile İç İşleri Bakanlığı Dernekler D. Bşk.lığının belirlediği usul ve eklere göre denetim yapılır. Bunun haricinde kalan hususlarda, Genel Kurul tarafından verilen onay ve yetkiyle, Denetim Kurulu Çalışma usulleri olarak hazırlanan Dernek iç mevzuatı ve yönetmeliğine göre hareket edilir.

Komisyonlar, Komiteler ve Çalışma Grupları

Madde 22- Genel kurulda yapılacak öneriler veya Yönetim Kurulu tarafından derneğin faaliyet alanlarında karşılaşılan sorunları çözümlemek, uygulamaları yaygınlaştırmak, derneğin amaçlarına ulaşmasında etkin ve verimli çalışmasını sağlamak amacıyla gerek görülen hallerde, Yönetim Kurulu, Dernek’te komisyonlar, komiteler ve çalışma grupları teşekkül ettirebilir. Oluşturulan bu ihtiyari organlar yine Yönetim Kurulu kararı ile feshedilebilir.

Yönetim kurulunun lüzum göreceği konularla ilgili olarak yönetim kurulunca uzmanlık komisyonları da kurulabilir. Bu komisyonlar sürekli olabileceği gibi, görev süresiyle sınırlı olarak da kurulabilir. Komisyonların hazırladıkları raporların veya vardıkları sonuçların bağlayıcı bir niteliği yoktur. Çalışma süreleri yönetim kurulu tarafından tespit edilir.

Komisyon başkanlarının atanması veya görevden alınması yönetim kurulu kararı ile olur. Komisyon başkanının hazırladığı komisyon üye listesi yönetim kurulunun onayını takiben kesinleşir. Komisyonlar çalışma konuları ile ilgili raporları yönetim kuruluna sunarlar. Yönetim kurulu en geç bir ay içinde raporu değerlendirerek duyurur.

Yönetim Kurulu’nun oluşturabileceği tüm bu komisyon, komite ve uzmanlık gruplarına Genel Kurul ve Denetleme Kurulu’nun görev yetki ve sorumlulukları devredilemez. Kurulan bu ihtiyari organların görev ve yetkileri Yönetim Kurulu tarafından çıkarılacak iç yönetmelikler ile belirlenir.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM MALİ HÜKÜMLER, GELİR VE GİDER İŞLEMLERİ

Çalışma Dönemi ve Bütçe

Madde 23- Derneğin bütçe dönemi her yıl 1 Ocak'ta başlar ve 31 Aralık'ta sona erer. Genel Kurul'a sunulan mali raporlar, bütçe döneminin yanı sıra Genel Kurul'un yapıldığı tarihe kadar olan süreyi de kapsar. Derneğin bütçesi, bütçe yönetmeliği ile gelir ve gider çizelgelerinden oluşur. Bütçe yönetmeliğinde, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde aktarma yetkileri gibi konular gösterilir.

 

Üyelik ödentilerinde uygulanacak esaslar

Madde 24- Asil ve Tüzel Üyeler Dernek amacının gerçekleşmesi ve giderlerinin karşılanabilmesi için ödentilere eşit olarak katılmak zorundadırlar.

24.1. Dernek asli üyeleri, üyeliğe kabul edilmelerini takip eden otuz gün içerisinde Dernek Genel Kurulu tarafından tespit edilen Dernek giriş ücretini, ödemekle yükümlüdürler. Dernek giriş ücreti bir kez ödenir.

24.2. Asli ve tüzel üyeler, Dernek giriş ücretinin yanı sıra, asli üyelikleri devam ettiği sürece, Genel Kurul tarafından tespit olunacak Dernek üyelik aidatını ödemekle yükümlüdürler.

24.3. Ödentilerin alınma şekli ve zamanı, Yönetim Kurulu tarafından belirlenir

24.4. Genel Kurul, Üye Yıllık Ödenti miktarını ve ona bağlı olarak da Giriş Ödentisi miktarını 5 katı kadar artırmaya veya yarıya kadar eksiltmeye yetkilidir.

24.5. Giriş kararı kendisine bildirilen aday, bildirim tarihinden itibaren Yönetim Kurulunun belirleyeceği ödeme planına göre ödentilerini ödemek zorundadır.

24.6. Mevcut Gerçek Kişi Üyenin şirketini Tüzel Kişi Üye yapması ve kendisinin Tüzel Kişi Üyenin temsilcisi olması halinde, ikinci kez Giriş Ödentisi alınmaz.

24.7. Onursal üyeler ödenti ödemek zorunda değildir, Kendi rızaları ile ödenti yapabilir.

24.8. Derneğin üye olduğu uluslararası kuruluşlara ödemek zorunda olduğu ödentiler, o kuruluşların kurallarına göre ve belirlenen zamanlarda ödenir. Bu ödentilerin Dernek üyelerine nasıl yansıtılacağı Genel Kurul kararıyla belirlenir.

24.9. Aylık ödentilerini zamanında ödemeyen üyelere, mazerete göre gecikilen her ay için yüzde on "basit usulde gecikme farkı" uygulanabilir.

24.10. İsteyen Üyeler aylık aidat ödentilerini, Yönetim Kurulunun yaptığı sözleşmelere göre mobil aidat sistemleri üzerinden aylık iletişim faturalarıyla beraber ödeyebilirler.

 

Derneğin Gelir Kaynakları

Madde 25- Derneğin gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

1- Üye Ödentileri: Asil Üyelerden, giriş ödentisi olarak 50 TL, aylık aidat ödentisi olarak ta 25 TL Tüzel Üyelerden, giriş ödentisi olarak 300 TL, aylık aidat olarak ta 125 TL aidat alınır. Bu miktarları 5 katına kadar artırmaya veya yarıya kadar eksiltmeye genel kurul yetkilidir, Yönetim kurulu bu konuda alınan kararı üyelere duyurur.

2- Şube ödentisi: Derneğin genel giderlerini karşılamak üzere şubeler tarafından tahsil edilen üye ödentilerinin %50’si altı ayda bir genel merkeze gönderilir,

3- Dernek taşınır ve taşınmaz mal varlığı ile para ve haklarının işletilmesinden, ya da kiraya verilmesinden sağlanan gelirler ile menkul değer gelirleri;

4- Her türlü yayın, hediyelik eşya, katalog vb. satışları ile Dernek tarafından tertiplenen çay ve toplantı, fuar, gösteri, konser, spor yarışmaları, balo, yemek, eğlence, konferans, kongre, seminer, eğitim, gezi ve benzeri etkinliklerden elde edilen gelirler;

5- Dernek ulusal ya da uluslararası gerçek ve tüzel kişilerden yardım kabul edebilir. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar, Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar,

6- Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar,

7- Derneğin, amaçları doğrultusunda; uzmanlık alanlarında vereceği bilirkişilik, arabuluculuk, eksperlik, danışmanlık, eğitim vb. hizmetlerden elde edilecek gelirler.

8- Kamu ve özel ortaklıklarından, iktisadi işletmelerden, ticari faaliyetlerden ve ortak projelerden sağlanacak gelirler;

9- Reklam ve Sponsorluk gelirleri

10- Diğer gelirler.

Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri yönetim kurulu kararı ile bastırılır. Dernek gelirlerini toplayacak kişi yönetim kurulu kararıyla belirlenir ve bunlar adına yetki belgesi düzenlenir.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM DEFTERLER, BİLANÇO VE GELİR-GİDER BELGELERİ

Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler

Madde 26- Defter tutma esasları;

Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin Dernekler Yönetmeliğinin 31. Maddesinde belirtilen haddi aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.

Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir. Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.

Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

Kayıt Usulü

Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.

Tutulacak Defterler

Madde 27- Dernekte, aşağıda yazılı defterler tutulur.

a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1- Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

2- Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

3- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

4- İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

5- Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

6- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.

Alındı Belgesi Kayıt Defteri ile Demirbaş Defterinin tutulması zorunlu değildir.

b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

1-(a) bendinin 1, 2 ve 3 üncü alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.

2-Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

 

Defterlerin Tasdiki

Madde 28- Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç), kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri’nin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

 

Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi

Madde 29- İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) (Dernekler Yönetmeliği EK-16’da belirtilen) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

Defterler kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yapraklı defterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

 

Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri

Madde 30- Gelir ve gider belgeleri;

Dernek gelirleri, (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de örneği bulunan) “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.

Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeleri için (Dernekler Yönetmeliği EK-13’te örneği bulunan) “Gider Makbuzu” veya “Banka Dekontu” gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.

Dernek tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri (Dernekler Yönetmeliği EK-14’te örneği bulunan) “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise (Dernekler Yönetmeliği EK-15’te örneği bulunan) “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

Bu belgeler; Ek-13, Ek-14 ve Ek-15’te gösterilen biçim ve ebatta, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler veya elektronik sistemler ve yazı makineleri aracılığıyla yazdırılacak form veya sürekli form şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.

 

Alındı Belgeleri

Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” (Dernekler Yönetmeliği EK- 17’de gösterilen biçim ve ebatta) yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.

Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.

 

Yetki Belgesi

Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19’da yer alan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.

Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.

 

” Bütçenin Uygulanması 

Madde 31- Genel Kurulda kabul edilen bütçedeki gelirlerin gerçekleştirilmesinde ve giderlerin belirtilen sınırlar içinde yapılmasında Dernek Yönetim Kurulu, yetkili ve sorumludur. Dernek Gelirlerinin Kullanılması (Harcamalar), madde-32’de gösterilen şekilde yapılır. Yeterli ödeneği bulunmayan fasıldan, gerekli ödenek aktarması yapılmadan harcama yapılamaz. Dernek Yönetim Kurulu, bütçenin genel gider fasılları arasında, ihtiyaç halinde aktarma yapmaya yetkilidir. Ancak ödeme takvimine bağlanmış ödeneklerin bulunduğu fasıllar ile burs verme kalemleri hükmü saklıdır. Aktarmanın nedeni ve tutarı, Yönetim Kurulu kararıyla belirlenir ve karar defterine kaydedilir. Fasıllar arasında aktarma yapılmakla birlikte ihtiyacın karşılanamaması halinde, bütçe tasarrufundan karşılanmak üzere Yönetim Kurulu kararıyla harcama yapılabilir. Bu fazla harcama, bir sonraki dönemde Genel Kurul'un onayına sunulur.

 

Dernek Gelirlerinin Kullanılması (Harcamalar)

Madde 32- Dernek, elde ettiği gelirlerini, Tüzükte yazılı amaçları ve Dernekler Kanunu ile ilgili mevzuat hükümleri dışında kullanamaz ve bağışlayamaz. Her nevi harcamanın belgelendirilmesi şarttır.

Derneğin harcamaları, Genel Kurulca onaylı bütçesine göre Yönetim Kurulu veya Yönetim Kurulunun vereceği yetki çerçevesinde muhasip üye “sayman” tarafından yapılır. Yönetim Kurulu gerektiğinde belirleyeceği sınırlar çerçevesinde bir veya birkaç üyesini harcama yapma konusunda yetkili kılabilir. Bu üyelerin isimleri ve harcama yetkisine ilişkin ayrıntılar, Yönetim Kurulu karar defterinde yer alır. Dernek Yönetim Kurulu, kendi haricindeki Dernek personelinden gerekli gördüklerine, belli bir miktarla sınırlı kalmak kaydıyla harcama yetkisi verebilir. Bu kişilerin isimleri ve harcama yetkisine ilişkin ayrıntılar, Yönetim Kurulu karar defterinde yer alır.

Yapılacak harcamalarla ilgili olarak, Dernek Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri aşağıdaki esaslar çerçevesinde yetkili kılınmıştır:

1. 10.000 TL (onbin TL)'nın altındaki harcamalar, Yönetim Kurulu Başkanının tek başına imzası ile yapılabilir.

2. Başkanın; izinde olması, yurt içinde veya yurt dışında dış görevde olması, hastalığı, meşru mazeretli olması, yasal engelli olması vb. meşru nedenlere dayalı görev başında yokluğu halinde, kendisine ulaşılıp ta yazılı veya elektronik ortamda onayının alınması halinde, yada başkanın halihazırda görevi başındayken vereceği kararlarla, sayman ve genel sekreterin tek başına veya birlikte harcama yapma yetkilisi olarak 1 TL – 10.000 (bir ila onbin) TL arası limit içinde ne miktarda harcama limiti yapabileceklerine dair kararlar, dernek karar defterine yazılır.

3. Yönetim Kurulu Üyelerine ve Denetim Kurulu Üyelerine ve Dernekte çalışan diğer personele verilecek ücret, maaş, huzur hakkı, sosyal hak vd. mali yükümlülüklerin aylık ödemeleri, tek başına, Başkan imzasıyla usulüne uygun şekilde hak sahiplerine yapılır. Bunun haricindeki yolluk ve gündeliklerin ödenmesi Başkan veya yetki verdiği sayman tarafından yapılır.

4. Derneğe borç yükleyen tüm işlemler ile 10.000 (onbin) TL'sını aşan tüm harcamalarda; Yönetim Kurulu Başkanının zorunlu imzası ile beraber, ya tek başına Sayman Üyenin, yahutta duruma göre Genel Sekreter ile Sayman Üyenin beraber imzalarının bulunması zorunludur.

5. Yukarıdaki tüm iş ve işlemler, yasa ve dernekler yönetmeliğinin yanı sıra, dernek iç mevzuatı çerçevesinde ilgili mevzuatlara ve dernek tüzüğüne aykırı olmayacak şekilde düzenlenen mali işler yönetmeliğinde gösterilir.

 

Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi;

Madde 33- Defterler hariç olmak üzere, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

 

ALTINCI BÖLÜM BEYANNAMELER VE BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Beyanname Verilmesi

Madde 34- Derneğin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin (Dernekler Yönetmeliği EK-21’de sunulan) “Dernek Beyannamesi” dernek yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra, her takvim yılının ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından ilgili mülki idare amirliğine verilir.

 

Bildirim Yükümlülüğü

Madde 35-Mülki amirliğe yapılacak bildirimler;

 

Genel Kurul Sonuç Bildirimi

Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği Ek-3’te yer alan) Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalanmış genel kurul toplantı tutanağı ile tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde ve bir yazı ekinde mülki idare amirliğine verilir.

 

Taşınmazların Bildirilmesi

Derneğin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itibaren otuz gün içinde (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da sunulan) “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir.

 

Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi

Dernek tarafından, yurtdışından yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) “Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi” doldurup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.

Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.

 

Kamu Kurum ve Kuruluşları İle Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle İlgili Bildirim

Derneğin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği (Dernekler Yönetmeliği EK- 23'de gösterilen) "Proje Bildirimi"ne eklenerek, protokol tarihini izleyen 1 (bir) ay içinde Dernek merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.

 

Değişikliklerin Bildirilmesi

Madde 36- Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklik (Dernekler Yönetmeliği EK-24'te belirtilen) "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi"; Genel Kurul toplantısı dışında Dernek organlarında meydana gelen değişiklikler (Dernekler Yönetmeliği EK-25'te belirtilen) "Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi" doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen 30 (otuz) gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.

Dernek tüzüğünde yapılan değişiklik de tüzük değişikliğinin yapıldığı Genel Kurul toplantısını izleyen 30 (otuz) gün içinde, Genel Kurul sonuç bildirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.

 

Derneğin Borçlanma Yöntemi

Madde 37 –

37.1 Dernek, amacını gerçekleştirmek ve çalışmalarını yürütebilmek için gerek duyulması halinde Yönetim Kurulu kararıyla borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynaklarıyla karşılanamayacak miktarlarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

37.2. Yönetim Kurulu, Kamu İhale Kurumu'nun 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun Doğrudan Temin başlıklı 22 nci maddesi kapsamında her yıl belirlediği doğrudan alım limitinin, derneğin yapacağı alım türüne göre kanunun 22/a, b, c, d, e, f fıkralarında belirtilen limitinin 2 (iki) katına kadar tutarı, Genel Kuruldan herhangi bir yetki almadan borçlanabilir. Bu miktarın üzerinde borçlanmak için Genel Kuruldan izin almak zorundadır.

YEDİNCİ BÖLÜM ŞUBE VE TEMSİLCİLİKLERLE İLGİLİ HÜKÜMLER

Derneğin Şubelerinin Kuruluşu

Madde 38-Dernek, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla şube açabilir. Bu amaçla dernek yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.

Şubelerin Görev ve Yetkileri

Madde 39- Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, dernek amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetkili, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu dernek iç örgütüdür.

Şubelerin Organları ve Şubelere Uygulanacak Hükümler

Madde 40- Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu’dur. Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şube genel kurulunca seçilir. Bu organların görev ve yetkileri ile bu tüzükte yer alan dernekle ilgili diğer hükümler, mevzuatın öngördüğü çerçevede şube’de de uygulanır.

Şubelerin Genel Kurullarının Toplanma Zamanı ve Genel Merkez Genel Kurulunda Nasıl Temsil Edileceği

Madde 41- Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadırlar.

Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, Ocak ayı içerisinde, şube yönetim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.

Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek genel merkezine bildirmek zorundadırlar.

Şubeler, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla ise bu üyeler içinde bir olmak üzere Şube Genel Kurulunda seçilecek delegeler aracılığı ile Genel Merkez Genel Kuruluna katılma hakkına sahiptir.

Genel Merkez Genel Kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen delegeler katılır. Şube Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, Genel Merkez Genel Kuruluna katılabilir, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.

Şubelerin Yönetim veya Denetim Kurulunda görevli olanlar, Genel Merkez Yönetim veya Denetim Kuruluna Seçildiklerinde, şubedeki görevinden ayrılırlar.

Şubeler arasında üyelik nakli

Madde 42- Dernek üyelerinin, üyesi bulunduğu şubeden ayrılarak Derneğin bir başka şubesine nakil olma hakkı vardır. Bu durumda üye, istifa etmesine gerek bulunmaksızın üyelik nakil talebini ve hangi şubeye nakil olmak istediğini gerekçesiyle birlikte bağlı bulunduğu Şube Yönetim Kuruluna yazılı olarak iletir. Üyenin şube nakil talebini alan Şube Yönetim Kurulu, üyenin nakil talebini değerlendirerek gereği hakkında 15 (on beş) gün içerisinde karar verir ve kararı hakkında nakil talebinde bulunan üyeyi yazılı olarak bilgilendirir.

Nakil talebi hakkında olumlu karar verilmesi halinde, Şube Yönetim Kurulu, bu doğrultuda aldığı kararı, vakit kaybetmeksizin Merkez Yönetim Kurulu’na bildirerek talepte bulunan üyenin üyelik dosyasını da Merkez Yönetim Kuruluna gönderir. Merkez Yönetim Kurulu, ilgili şube yönetim kurulu kararını, üyenin nakil olmak istediği şubeye bildirir ve üyenin üyelik dosyasını da gönderir. Üyenin şube naklinin gerçekleştirilebilmesi için, üyenin aidat borcunun bulunmaması şartı aranır.

Üyenin şubeler arası nakil işlemi gerçekleştiğinde, üye sicil numarası şube kodu dışında değişmez

 

Şube İç Mevzuatı ve Yönetmelikleri

Madde 43- Şube Genel Kurulu ve Yönetim Kurulu, Merkez tarafından hazırlanan ve genel hüküm ifade eden Merkez iç mevzuatı ve/veya yönetmeliklerinin yansı sıra Şube iç mevzuatı ve/veya yönetmeliklerini uygulamakla görevli ve sorumludur.

Şube iç mevzuatında vaki değişiklik, ilave ve iptal talepleri, Şube Genel Kurulunca alınan karara istinaden, yada acil hallerde, Şube Yönetim Kurullarınca (ŞYK) taslak halde Merkez Yönetim Kurulu (MYK)’na bildirilir. MYK, şubelerden gelen taslakları değerlendirerek, müşterek amaçlı olanları birleştirir, varsa yetkisi dahilinde gerekli değişiklikleri yaparak iç mevzuatın ilgili bölümünü yeni halde uygulamak üzere şubeye yada şubelere gönderir, MYK’nın Şube iç mevzuatının ilgili bölümüyle değişiklik yapma izni ve yetkisi yoksa, MYK, konuyla ilgili daha geniş kapsamlı bir taslak hazırlayarak Merkez Genel Kuruluna sunar, Merkez Genel Kurulunda Taslaklar üzerinde görüşme ve çalışmalar yapılarak, taslaklar onaylanır veya reddedilir.

 

Temsilcilik Açma

Madde 44- Dernek, gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla yönetim kurulu kararıyla temsilcilikler açabilir. Temsilciliklerin yetkileri Yönetim Kurulunun vereceği görevlerle sınırlıdır Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil edilmez. Şubeler temsilcilik açamazlar.

 

SEKİZİNCİ BÖLÜM ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

Derneğin İç Denetimi

Madde 45- Dernekte Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim Kurulu tarafından tercihen 6 ayda bir defa rutin şekilde, yada denetimi gerektirecek özel şartların oluşmaması halinde, en geç yılda bir defa Derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.

 

Derneğin Bildiri Yayımlaması

Madde 46- Dernek Başkanı Dernek adına yayımlanacak bildiri, beyanname ve basın açıklaması vb. işleri yapabilir. Bunun haricindekiler için Yönetim Kurulu kararı gerekir. Dernek ve çalışmaları hakkında yazılı ve görsel basında açıklama yapacak olan kişileri ve bu açıklamaların çerçevesini belirlemek için iç yönetmelikler hazırlanır. Başkan dahil, Derneğin mali durumu ile üyelerin bireysel ve mesleki durumları hakkında basına açıklama yapmaya kimse zorlanamaz.

 

Dernek Tüzüğünün Değiştirilmesi

Madde 47-

47.1. Tüzük değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir. Yönetim Kurulu, yasal gerekliliklerin oluşması yada mevcut tüzükle ilgili uygulamada görülen eksiklik, aksaklık ve ilaveler nedeniyle hasıl olan ihtiyaca binaen bir taslak tüzük hazırlar ve usulüne göre Genel Kurul onayına sunar.

47.2. Genel Kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 (üçte iki) çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının 2 (iki) katından az olamaz.

47.3. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan üyelerin oylarının 2/3 (üçte iki) dür. Genel Kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

 

DERNEĞİN FESHi VE MAL VARLIĞININ TASFİYE ŞEKLİ

Derneğin Feshi

Madde 48-

48.1. Derneğin feshi kararı, Genel Kurul üyelerinin en az 2/3 (üçte iki) sinin hazır bulunacağı bir Genel Kurulda, toplantıya katılan üyelerin 2/3 (üçte iki) oy çoğunluğu ile alınır.

48.2. İlk toplantıda 2/3 (üçte iki) çoğunluk hazır bulunmadığı takdirde Yönetim ve Denetim Kurulları asıl üye sayısının en az iki katı kadar üyenin katılımıyla yapılacak ikinci toplantıda Derneğin feshi konusu görüşülür. Ancak fesih kararının, hazır bulunan üyelerin 2/3 (üçte iki) oy çoğunluğu ile alınması zorunludur.

48.3. Genel Kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

 

Tasfiye İşlemleri

Madde 49.

49.1. Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında "Tasfiye Halinde Toplu İş Makinaları Operatörler Derneği" ibaresi kullanılır.

49.2. Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak Derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce Derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında Derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında Derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, Genel Kurulda belirlenen yere devredilir. Genel Kurulda, devredilecek yer belirlenmemişse Derneğin bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

49.3. Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

49.4. Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

49.5. Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi 5 (beş) yıldır.

 

Derneğin İç Mevzuatı ve Yönetmelikleri

Madde 50- Dernek iç mevzuatı; Derneğe has bir şekilde Dernek organları ve/veya çalışanları tarafından hazırlanmış yada dış kaynaklı olup ta derneğe uyumlaştırılmış şekilde olan Ana Tüzük, iç tüzük, yönetmelik, yönerge, tebliğ, genelge, talimat, özelge, hukuki görüşler, rehberler, mülga hükümler, kalite yönetim sistemi, prosedürler, standartlar vd. ile Genel Kurul ve Yönetim Kurulunca yayımlanmış süreklilik arz eden esaslar, prensipler ve kurallar vb. yazılı belgelerden oluşur.

Dernek merkezi, şube ve temsilcilikler için ayrı formatta benzer iç mevzuatı oluşturur. Şube ve Temsilcilikler de iç mevzuat taslağına katılarak, Merkez Yönetim Kuruluna fikir ve önerilerde bulunabilir, tam taslak sunabilirler.

Gerek Merkez ve Gerekse Şube Organlarının Dernek Tüzük hükümlerini uygulama ve yorumlarında, öncelikle yasal mevzuat hükümleri, ardından konuyla ilgili iç mevzuat ve/veya yönetmelik hükümleri geçerlidir. Bu esasa binaen, eğer ilgili iç mevzuat bölümü yoksa, tüzükteki herhangi bir konu veya bir yada bir kaç hükmün uygulanmasına yönelik iç mevzuat düzeninin yada en azından ilgili yönetmeliklerin ivedilikle hazırlanması ve uygulamaya alınması gerekir.

Merkez Genel Kurulu; Dernek Merkezi, Şubeleri ve Temsilcilikleriyle ilgili tüm iç mevzuatın yada yönetmeliklerinin hazırlatılıp onaylanması ve uygulatılmasından görevli ve sorumludur. Merkez Genel Kurulu iç mevzuat yada yönetmeliklerin ilk defa hazırlanmasıyla yada revize edilmesiyle veyahutta mülga edilmesiyle ilgili olarak Yönetim Kurulunu görevli ve tam yetkili kılar. Bu yetkiyle Merkez Yönetim Kurulu, gerekli olan tüm iç mevzuatları veya yönetmelikleri hazırlayarak uygulamaya koyar ve bir sonraki genel kurula, geçen dönemde verilen izin ve yetkiye binaen hazırlanan yönetmelikler ve bunların uygulama sonuçlarıyla ilgili bir rapor sunar. Genel Kurul, sunulan rapora göre iç mevzuatı ve uygulamaları gözden geçirerek, varsa ilaveler veya revizeler ister, yada uygun gördüklerini teyit ederek yürürlükte kalmasını sağlar veyahutta mülga eder.

Merkez Yönetim Kurulu, ilerleyen zaman içinde iç mevzuatta yada yönetmeliklerde ortaya çıkan gerekli revizeleri yapmak ve/veya yenilerini oluşturmak, bunları Genel Kurula sunup onayını almak, bilahare uygulamakla görevli ve sorumludur. Ancak yasal gerekliliğe veya konunun önemine ve aciliyyetine binaen, ilgili iç mevzuatın yada yönetmeliğin derhal uygulamaya alınmasında Merkez Yönetim Kurulu izinli ve tam yetkilidir. İç mevzuat yada yönetmeliklerinin hazırlanmasıyla ilgili olarak Merkez Yönetim Kurulunun görev verdiği personel yada hizmet alınan 3ncü kişi veya kurumlar, çeşitli idari-yasama-hukuki-mali-mesleki merci ve kaynaklardan faydalanarak gerekli taslak metinleri mevzuata ve işin usulüne göre hazırlar. Merkez Yönetim Kurulunca taslak metinlere son şekil verilerek, önemine binaen Genel Kuruldan daha önce alınmış izin ve yetkiyle uygulamaya konulur, bilahare Genel Kurulun onayına sunulur. Genel Kurulca onaylanan iç mevzuat veya yönetmelik, Merkez Yönetim Kurulu tarafından aynen ifa edilerek, uygulanır veya uygulatılır.

 

Derneğin Amacına Ulaşmak İçin Yapabileceği Tasarruflar

Madde 51- Dernek amaçlarına ulaşmak için, Kanuni müstesna, miktar ve değeri sınırlanmamış olarak taşınır ve taşınmaz mallara veya her ikisinden müteşekkil her çeşit mal ve mülke ve malvarlığına bağış, vasiyet, sair ölüme bağlı tasarruf yoluyla veya satın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, sahip olduklarını satmaya, devir veya ferağ etmeye, gelirlerini veya kârlarını tahsil veya sarfa derneğin malvarlığına dahil bir veya birden fazla gayrimenkul veya gelirlerini bir veya birçok defa yatırımda kullanmaya, derneğin amacına aykırı olmamak ve o amaca kısmen veya tamamen tahsis olunmak kaydıyla, vaki bağış, vasiyet veya sair ölüme bağlı tasarruflar yoluyla temellük ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları idare ve tasarrufa, harcamaya şirketlerin hisse senetlerini, intifa senetlerini, obligasyonlarını veya diğer hisse temsil eden veya mevcut veya vücut bulacak bir hak veya alacak ifade eden evrakını ve bilcümle hisse senetlerini ve bütün bunlara ait kuponları almaya, satmaya, gelirlerini tahsil ve sarfa, derneğin amacına benzer faaliyette bulunan kuruluşlarla işbirliği yapmaya, vakıflardan yardım almaya, bu yardımı temin için gerektiğinde onlarla anlaşmalar akdetmeye, amacına harcayacağı, gelirleri arttırmak için para mevcutlarıyla veya derneğin mal varlığına dahil kıymetlerle bir şirkete katılmaya, paylarına isabet eden temettü veya kâr hisselerini sarfa, Gayrimenkullerin intifa, sükna gibi mülkiyetin gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya; Mevcut veya vücut bulacak gelirleri ile kuracağı akdi münasebetler için taşınır veya taşınmaz malların rehni dahil her türlü teminatları almaya muteber banka kefaletlerini kabule; dernek, amaçlarını gerçekleştirmek amacı ile gereğinde ödünç almaya, taşınır ve taşınmaz malları rehin veya ipotek etmeyi ve sair teminat iradesine; Velhasıl Derneğin amaçlarından birisinin veya tamamının gerçekleştirilmesi için faydalı ve lüzumlu görülen bilcümle teşebbüs, tasarruf, temellük ve sözleşmeleri, işlemleri icraya, izinli ve yetkilidir.

Madde 52 – Derneğin Hukuki iş ve işlemleri Derneğin Genel merkezi olmakla birlikte varsa Şube/Şubeler ve Temsilcilik/Temsilcilikler dahilinde, Dernek hukuki iş ve işlemlerini yürütme ve takip edebilmesi amacıyla. Dernek Tüzüğüne ve T.C. yasa, kanunlarına aykırılık etmeyecek şekilde mevcut yasa ile yeni çıkabilecek yasa çerçevesinde. Yönetim Kurulu kararı ile bir ve ya birden fazla avukat tan, hukuki yardım alabilir ve gerektiğinde sözleşme yapabilir, fesih edebilir.

 

HÜKÜM EKSİKLİĞİ

Madde 53 - Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.

İşbu Tüzük 53 (elli üç) maddeden ibarettir.

Gönüllü Afet Üyeliği (Çalışan) Gönüllü Afet Üyeliği (İşveren)